fbpx

ANTIKORUPCIJSKI UDAR NA RH Sudac Kolakušić s bivšom rumunjskom tužiteljicom Laurom Kövesi

Novoimenovana glavna tužiteljica EU, Laura Codruţa Kövesi, sutra će u Europskom parlamentu predstaviti trenutno stanje ustroja Ureda europskog javnog tužitelja. Predstavljanje će se održati pred članovima Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove čiji je član i hrvatski europarlamentarac, Mislav Kolakušić, izvještava Fokusonline.

Kolakušić u svom antikorupcijskom programu kojim je pridobio značajan broj građana zastupa slične ideje koje je Kövesi realizirala u Rumunjskoj, kada je na čelu neovisne državne antikorupcijske agencije (DNA) istražila i kazneno procesuirala stotine korumpiranih visokih dužnosnika među kojima i brojne ministre koji su iz ministarske fotelje proslijeđeni direktno u pritvor zbog teških koruptivnih djela.

Kövesi je u Rumunjskoj smijenjena

Unatoč izvrsnim rezultatima u borbi protiv korupcije u Rumunjskoj, Kövesi je smijenjena zahvaljujući političkim pritiscima tada vladajuće političke stranke, Socijaldemokratske partije. Njezina smjena kritizirana je od strane neovisnih institucija kao suzbijanje borbe protiv korupcije.

No, nezin rad i rezultati kao i odriješitost u borbi protiv korupcije prepoznati su na razini Europske unije te je u listopadu 2019., Laura Kövesi izabrana za prvog europskog javnog tužitelja. Europsko javno tužiteljstvo trebalo bi djelovati od kraja 2020. godine i imat će zadatak pronaći, procesuirati i privesti pravdi počinitelje kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije. Trenutno 22 države članice sudjeluju u ovoj pojačanoj suradnji uspostavljajući Europsko javno tužilaštvo.

Podsjetimo, Kolakušić je već ranije najavio kako povjerenik Europske komisije za pravosuđe, Didier Reynders, najavljuje sustav kontrola i sankcija za najkorumpiranije zemlje EU među kojima Hrvatska zauzima istaknuto mjesto.