fbpx

Bandić uz državljanstvo BiH ima i našu diplomatsku putovnicu

Zagrebački gradonačelnik i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić ima diplomatsku putovnicu Republike Hrvatske, potvrđeno je portalu Index iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Pravo na diplomatsku putovnicu od svih gradonačelnika ima samo Bandić

“Sukladno Zakonu o putnim ispravama hrvatskih građana, članak 9.c, točka 21., gradonačelnik Grada Zagreba ima pravo na diplomatsku putovnicu za potrebe službenog putovanja u inozemstvo. Istim zakonom propisani su svrha i uvjeti korištenja diplomatske putovnice. Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću izdana je diplomatska putovnica 16. lipnja 2015. godine s rokom valjanosti do 16. lipnja 2020. godine”, odgovorili su na Indexov upit iz MVEP-a.

Može preko granice bez pregleda prtljage

Doista, Bandić kao gradonačelnik Zagreba ima zakonsko pravo na diplomatsku putovnicu, a to je pravo koristio prema Indexovim informacijama još za vrijeme premijerskog mandata Ive Sanadera, dakle i prije 2009. godine.

Diplomatska putovnica služi bržem i lakšem putovanju osobe koja ima tu putovnicu, ali ona ne jamči automatski diplomatski imunitet. Ipak, diplomatska putovnica donosi razne pogodnosti kod putovanja, primjerice za brži prolazak kroz kontrole i izbjegavanje natezanja s carinom.

Index je razgovarao s jednim nositeljem diplomatske putovnice koji kaže da mu carinici zbog toga, primjerice, ne pregledavaju prtljagu.

Pravo na diplomatsku putovnicu ima niz dužnosnika, od predsjednika RH i njegove ili njene obitelji, premijera i ministara pa do predsjednika sabora, a može se izdati i, primjerice, guverneru Hrvatske narodne banke.

Misteriozna putovanja u Rim

Prema informacijama Indexa, Bandić je jedini gradonačelnik grada u RH koji ima diplomatsku putovnicu.

Bandić se prije dvije godine našao u skandalu kada se saznalo da je jako često putovao u Rim, po tvrdnjama nekih medija čak 62 puta u pet godina, dok su iz gradske uprave replicirali da je putovao “samo” 27 puta. Po službenoj verziji, Bandić je tako često boravio u Rimu dogovarajući poslove u korist građana Zagreba, no u tu priču je rijetko tko povjerovao.

U svakom slučaju, diplomatska putovnica mu je sigurno olakšala česte letove u glavni grad Italije.

Bandić ima i državljanstvo BiH

Podsjetimo, Index je jučer objavio potvrdu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine da Bandić ima bosanskohercegovačko državljanstvo.

“Nakon izvršenih provjera, na osnovu podataka koje ste nam dostavili, utvrđeno je da je lice upisano u matične knjige rođenih i knjige državljana BiH u Grudama, po rođenju, odnosno da je državljanin BiH po porijeklu”, poručili su Indexu iz Ministarstva civilnih poslova.

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama, u Bosni i Hercegovini, od oca Joze i majke Blagice. Po rođenju je dobio tadašnje jugoslavensko državljanstvo, od samostalnosti Republike Hrvatske ima hrvatsko, a u Zagrebu živi još od 1974. godine.

Iz Ministarstva civilnih poslova nisu nam mogli reći kada je Bandić stekao bosansko-hercegovačko državljanstvo, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka.

BiH je omiljena destinacija poznatih bjegunaca od hrvatskog pravosuđa

BiH je omiljena destinacija mnogih bjegunaca od hrvatskog pravosuđa, od kojih su najpoznatiji bivši pravomoćno osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš, odbjegli tajkun Miroslav Kutle i Zdravko Mamić.

Bandić inače u rodnom mjestu u Hercegovini ima veliku vilu čija se vrijednost procjenjuje na milijun i pol eura.

Bandićeva glasnogovornica zasad bez komentara

Index se u vezi Bandićeve diplomatske putovnice s nekoliko pitanja obratio i gradonačelnikovoj glasnogovornici Ivani Čuljak.

Kada je čula što nas zanima, rekla je da moramo poslati službeni upit elektronskom poštom te nam je onda dala e-mail – informiranje@zagreb.hr – za koji se ispostavilo da uopće ne funkcionira.

Na službenim stranicama Grada Zagreba smo pronašli drugi e-mail za novinarska pitanja i na njega smo poslali svoj upit, a odgovor ćemo objaviti kada i ako ga ikada dobijemo.

Izvor: Index.hr