fbpx

BELJAK U GOSTOVAO U NU2 “Zašto nisu prosvjedovali zbog afera i kada je Hrvatska pljačkana u privatizaciji?”

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak gost je emisije Nedjeljom u 2, i to na dan braniteljskog prosvjeda protiv njega u Samoboru. Širi li Beljak mržnju svojim objavama na društveni mrežama ili branitelji kucaju na kriva vrata, hoće li se HSS raspasti i je li postao previše lijeva stranka – neka su od pitanja iz emisije.

Beljak nije impresioniran prosvjedom branitelja u Samoboru, smatra da se radi o uvodu u predizbornu kampanju u koji su uključeni aktivisti iz stranke koja je trenutno na vlasti, prenosi HRT.

Ne pozna ih osobno, kazao je ali je proteklih dana je dobio kaže, puno poruka građana koji su ga obavještavali o kakvim se osobama radi. ‘Oni su u panici prvenstveno zbog onoga za što se HSS zalaže, a to je ispitivanje porijekla imovine i revizija mirovina, ne nužno braniteljskih’, kazao je Beljak na početku emisije.

‘Neko se osjeća ugroženim, zašto bi se ja ili vi morali bojati zakona kojim će se provjeriti tko je kako došao do svoje imovine?’, upitao je.

“Možda i ja imam PTSP, ali ja nisam išao po dijagnozu”

Potvrdno je odgovorio na pitanje Stankovića da ga njegov temperament dovodi do neugodnih situacija (prosvjednici tvrde kako ih on naziva šakom pijanaca). “Možda i ja imam PTSP. Ali ja nisam išao po dijagnozu iako sam sam hrvatski branitelj. Nikad se nisam okoristio svojim statusom. Danas prosvjeduju oni koji sami sebe proglašavaju predstavnicima svih branitelja i pitam ih ‘Gdje su bili i zašto nisu prosvjedovali kad je ova država pljačkana u privatizaciji i danas kad ima afera?’, kazao je Beljak, koji smatra da je današnji prosvjed deplasiran.

Progovorio je o svom karakteru. ‘Takav sam kakav sam, temperamentna sam osoba, lako me je isprovocirati. Bude mi žao, nisam zlonamjerna osoba, doista nikoga ne mrzim. Protiv sam bilo kakvog nasilja. Ali, nisam razmišljao o gašenju profila na društvenim mrežama. Bavim se politikom i to je sve normalno u političkoj utakmici’, rekao je Beljak.

Dodao je da on “nikad branitelje nije nazvao šačicom pijanaca” nego “ljude iz šatora koji su maltretirali cijeli Zagreb i rušili tadašnju vlast” te “maltretirali bivšeg ministra Predraga Matića i Bojana Glavaševića”. Beljak je uvjeren da govori ono što većina ljudi misli.

Uvjet HSS-a za suradnju – nikakva postizborna koalicija

Potvrdio je kako se HSS priprema za izbore i dogovoaraju zajednički izlazad s SDP-om i drugim partnerima. Nije potvrdio informaciju da im se nude 3 sigurna mandata za ulazak u Sabor. Jedino na čemu će HSS inzistirati, dodao je – da imaju predstavnike u svim izbornim jedinicama (tako da mogu raditi preferencijalnu kampanju) te da nema nikakve primisli o ulasku u bilo kakvu potencijalnu koaliciju nakon izbora.

Smatra da opozicija, kad se okupi – može pobijediti HDZ i preuzeti vlast, tj. odgovornost za Hrvatsku. Na inzistiranje Stankovića da odgovori koje su to stranke kazao je kako se radi o 13 stranaka, a razgovara se o dvije opcije – da idu svi zajedno, ili u dva odvojena bloka. Sve će biti jasnije kroz 10 do 15 dana, najavio je. U toj skupini, prema njemu – nije mjesto SDSS-u Milorada Pupovca koji kao manjina imaju svoje birače i nemaju klasičnu kampanju.

“Treći put je mlađi brat HDZ-a”
‘Ne vjerujem u treći put, iako on postoji. Radi se o 20 posto biračkog tijela koje traži taj treći put’, kazao je Beljak. Dodao je kako Miroslav Škoro ne ulazi u ‘treći put’ jer je od početka “radikalno desno”. Smatra kako će on ukrasti dio glasova HDZ-u. Dogovor Škore i HDZ-a smatra “apsolutno mogućim”.

Komentirao je i izbore u HDZ-u, a na pitanje hoće li Plenković pobjediti u unutarstranačkim izborima u HDZ-a, Beljak kaže: ‘Ja navijam za njega. On predstavlja neki razum u HDZ-u. Nadam se da neće biti premijer, već samo predsjednik HDZ-a.’