fbpx

Detalji pada helikoptera kod Zlarina, otkrivene posljednje riječi pilota

Uzrok pada vojnog helikoptera u Zlarinski kanal, u kojem su poginuli pilot bojnik Marin Klarin i pilot natporučnik Tomislav Baturina, najvjerojatnije je prenisko letenje iznad morske površine, smatraju izvori Jutarnjeg lista.

Okrznuli su površinu mora?

Iz nekog je razloga posada helikoptera, izvodeći brišući let, spustila helikopter prenisko do mora, a letjelica je jednim svojim dijelom zahvatila morsku površinu, što je bilo kobno za posadu.

U skladu s tim zaključkom su i izjave svjedoka koji su vidjeli helikopter prije pada te su svjedočili kako je letio ‘neuobičajeno nisko’.

“O, jeb… ti”, bile su posljednje riječi jednog od članova posade koje je izgovorio putem radio komunikacije te je uslijedio udar helikoptera u more, doznaje Jutarnji.

Nije bilo tehničkih problema

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Michael Križanac nekoliko sati nakon nesreće ustvrdio je da posada tijekom 38 minuta leta od baze u Zemuniku do pada nije prijavila tehničke probleme ili neki mehanički kvar.

Stoga se smatra da su piloti netom prije udara shvatili da su prenisko i da se ne mogu izvući te je tada jedan od pilota izgovorio citirane riječi.

Jedan od tehničkih podataka o kobnom letu koji javnosti nije poznat jest visina na kojoj je helikopter letio iznad mora.

Izvor: HINA