fbpx

DORH će istražiti mladu HDZ-ovu načelnicu. Ministar: Nemam ni mrvicu tolerancije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet u slučaju načelnice Lovreća Anite Nosić.

Ministarstvo proslijedilo slučaj DORH-u

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja oglasili su se o slučaju.

“Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Temeljni cilj mjere je pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma. Eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS stanove potpuno je neprihvatljivo.

Pokrenuta je interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu.

“Nemam ni mrvicu tolerancije prema bilo kakvoj zlouporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma. Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata”, izjavio je ministar Štromar.

Nakon dovršetka interne revizije, rezultate ćemo proslijediti nadležnim institucijama te informirati javnost”, priopćili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Problemi za mladu načelnicu

Podsjetimo, HDZ-ova načelnica je pomoću kredita koji preko APN-a subvencioniraju porezni obveznici kupila stan u Zagrebu. Riječ je inače o HDZ-ovki koju je DORH spominjao kao jednu od četiri žene koje je prisluškivao Milijan Vaso Brkić, no ta je prijava protiv Brkića odbačena.

Ona je u zagrebačkom kvartu Špansko kupila stan od 57,4 kvadrata, za što je digla 600.000 kuna. Kredit je podignut 2017. godine, a mjesečno za njega izdvaja 1768 kuna. Jednako toliko iznosi i subvencija APN-a koja joj se isplaćuje od kraja 2018. Dakle, pola mjesečne rate plaćaju joj porezni obveznici, a da sve nije otkriveno, to bi činili još dvije godine s obzirom na to da subvencija ukupno traje tri godine.

Gotovo 1800 kuna već više od godinu dana, dakle, porezni obveznici plaćaju za stan koji je kupila u Zagrebu iako zapravo živi u Lovreću, gdje je i načelnica, u očevoj vili s bazenom. Stan je u Zagrebu kupila kako bi imala gdje biti kad poslovno dolazi u Zagreb.

Pravila APN-a propisuju obvezu prijave na adresi za koju je dobivena subvencija u roku od mjesec dana. Iako se mislilo da HDZ-ovka Nosić to nije napravila, danas se pojavila informacija da jest.

Da nije, morala bi banci odmah vratiti cijeli kredit, uključujući i isplaćene subvencije, a riječ je o iznosu od preko 663.000 kuna. Banka onda u roku 30 dana mora APN-u vratiti cijeli iznos subvencije. Do sada su porezni obveznici za njezinu subvenciju platili preko 26 tisuća kuna.

No prema novim informacijama, Nosić, koja je subvenciju dobila u studenome 2018., ipak je od prosinca iste godine navodno prijavljena na adresi u zagrebačkom Španskom.

To je načelnici donijelo nove probleme.

Protuzakonito primala plaću

Naime, ako je od prosinca 2018. prijavljena u Zagrebu, odmah je morala dati ostavku na mjesto načelnice. No ona to nije učinila, nego i danas vlada općinom kod Zagvozda.

Zakon o lokalnoj upravi, međutim, striktno propisuje da mandat načelniku prestaje u trenutku kad odjavi prebivalište iz mjesta koje vodi.

To nas dovodi do zaključka da Nosić više od godine dana, ili preciznije oko 12 mjeseci, općinu vodi protuzakonito.

U njenoj imovinskoj kartici stoji da kao načelnica prima neto plaću u iznosu 7401,85 kuna. Kako joj porezni obveznici plaćaju i doprinose, valja uzeti u obzir bruto plaću koja iznosi 10.674,09, a jednostavnom matematikom dolazimo do računice od 128.089 kuna, koliko je HDZ-ovki kroz plaću protuzakonito isplaćeno ako je doista od prosinca 2018. prijavljena u Zagrebu.