fbpx

Dr. ŽUVELA: Zdravstvo na aparatima, odgovorni ne reagiraju!

Povodom stanja u zdravstvu u Zadarskoj županiji, priopćenjem za medije oglasio se dr. Ivica Žuvela – HSLS. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


Povodom stanja u zdravstvu u Zadarskoj županiji, posebice u Zadru, rješenje se unatoč brojnim apelima još uvijek ne nazire.

U ovakvom zdravstvenom sustavu obvezu i odgovornost pružanja zdravstvene skrbi snosi osnivač, što je fuzijom Domova zdravlja Zadar, Biograd, Gračac, Benkovac i Pag u Županijski dom zdravlja postala Županija zadarska.

Nakon dolaska ginekologa iz Knina u Zadar sada nedostaju još “samo” tri ginekološka i četiri pedijatrijska tima.

Eto to je nakaradno “rješenje” osnivača i najodgovornijeg lika u cijeloj ovoj situaciji koja je vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća. Pritom se nitko ne pita kakvo je stanje u Kninu gdje je sad jedan ginekolog manje. Dakle iz šupljeg u prazno, kako smo od ove i ovakve vlasti već navikli.

Nije bitno što žene nemaju svog ginekologa, nije bitno što roditelji nose svoju djecu od ambulante do ambulante u nadi da će im netko to dijete upisati, bitno je javnost informirati o svojoj “uspješnosti i sposobnosti” te se naslikavati u medijima.

Nama ne treba maneken već sposoban pojedinac na čelu Županije.

Koliko je specijalizacija ginekologije i/ili pedijatrije financirala Županija? Brojem: nula!

Koliko se od decentraliziranih 15 milijuna kuna dodijelilo Domu zdravlja za pokoju specijalizaciju? U postotku: tri posto!

Bitno je jednostranim aktom povisiti najam ambulanti na 3.000 kn. mjesečno ginekolozima u koncesiji. Kad je haračenje u pitanju tu ste maheri, to Vam priznajem! Da je prisutan minimum razuma radili bi na motivaciji kolega u sustavu, financiranju specijalizacija te privlačenjem gotovih specijalista a ne tjeranje postojećeg preopterećenog kadra u privatnike.

Na inicijativu mojih kolega održan je prvi Stručni kolegij u povijesti zadarskog Doma zdravlja. Naravno da župan nije nazočio, to se njega ne tiče. Ipak, on je duhom bio prisutan jer nam je suptilno poručeno da ne smijemo iznositi razmišljanja koja bi se, nedajbože, mogla ne svidjeti županu. On bi naime, tako nenazočan, neodgovoran i nesposoban mogao naložiti da se nekome da otkaz!

Pritom mu vjerojatno ne bi bila bitna koja tisuća žena više koja bi ostala bez svog ginekologa.

Jer, sve što nije hvala i slava našem županu je politikantstvo.

Ivica Žuvela
dr.med.spec.gin.i opst.
menadžer u zdr.sustavima