fbpx

Fimi Media nije samo suđenje Sanaderu nego i zločinačkoj organizaciji HDZ-u

Fimi media jedna je od najozbiljnijih i najjačih korupcijskih afera u modernoj Hrvatskoj s obzirom na to da su se na optuženičkoj klupi našli ne samo tadašnji šef vlade nego i stranka koja je u ovoj državi na vlasti zadnjih 30 godina, uz iznimku dva intervala po četiri godine. Stoga je nužno podsjetiti što se zapravo krije iza obrane Ive Sanadera, koji ovih dana na Županijskom sudu u Zagrebu pokušava opravdati svoje bogatstvo i očistiti od sumnji svoju vladavinu nad HDZ-om, piše Index.hr

Crni fond HDZ-a punio se zahvaljujući iznudama, reketom, ucjenama…

U prosincu 2011. godine DORH je podignuo optužnicu u slučaju Fimi Medije, a tada je teretio 19 osoba, dok je šteta za proračun bila procijenjena na 100 milijuna kuna. Tom optužnicom HDZ je postao prva optužena politička stranka, odnosno zločinačka organizacija koja se financirala iz sumnjivih izvora, i to reketom, pranjem novca, pronevjerom i isisavanjem novca iz državnih tvrtki. Konkretno, HDZ su teretili da je pribavio 31,6 milijuna kuna u svoj tzv. crni fond.

“Optužnicom se prvookrivljeniku Ivi Sanaderu, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjedniku okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, stavlja na teret da je, od kraja 2003. do 2. srpnja 2009., u Zagrebu, u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava i prikrivanje ostvarenih prihoda te iz istih financiranje okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, te stjecanja koristi za sebe, druge osobe i okrivljenu Hrvatsku demokratsku zajednicu, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, koji je do početka 2008. godine obnašao funkciju glasnogovornika Vlade RH i šefa izbornih stožera HDZ-a, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, šeficu računovodstva HDZ-a i tajnicu za financije, a od 2004. godine, na prijedlog drugookrivljenika Mladena Barišića, i petookrivljenicu Nevenku Jurak, direktoricu okrivljenog društva Fimi Media”, stajalo je u toj optužnici.

Jednostavna operacija pljačke javnog novca

Operacija je bila jednostavna, Sanader je dao nalog državnim firmama da sklapaju poslove s Fimi Medijom, glavni rizničar te stranke bio je zadužen za operativu, a vlasnica agencije poslužila je kao paravan za izvlačenje novca u privatne ruke i stranačku blagajnu.

Optužnica je u manjem obliku promijenjena 2014. godine jer je HDZ u međuvremenu opravdao 1,35 milijuna kuna pa su ga teretili za izvlačenje 30,25 milijuna kuna.

Suđenje za Fimi Mediju počelo je 2012. godine, a završilo dvije godine kasnije. Županijski sud osudio je Ivu Sanadera na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. Mladen Barišić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine. Ratko Maček osuđen je na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine. Branka Pavošević dobila je 18 mjeseci zatvora. Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora te joj je također oduzet novac koji je protupravno stekla. Uvjetnu kaznu od godinu dana Ratko Maček je dobio uz objašnjenje da je njegova kriminalna aktivnost bila najblaža od svih.

Tretirali državne tvrtke kao bankomate pa uništili gospodarstvo

HDZ je zbog afere Fimi Medija kažnjen globom od pet milijuna kuna, a prema presudi, u državni je proračun bio dužan uplatiti dodatnih 17 milijuna kuna. Iz te nepravomoćne presude je bilo jasno kako je HDZ zločinačka organizacija koja se okoristila milijunima iz državnog proračuna.

Treba napomenuti da je Uskok tražio da se HDZ-u oduzme 30, a Sanaderu 25 milijuna kuna. Sud je te iznose umanjio zato što je utvrdio da dio novca kojim je HDZ raspolagao nije stigao preko Fimi Medije, već od donacija privatnih osoba.

“Na hrvatskom gospodarstvu osjećaju se postupci Sanaderove skupine. Zahvaljujući njihovom tretiranju državnih firmi kao bankomata, brojne su tvrtke poslovale s gubitkom, što je za posljedice imalo i smanjenje broja zaposlenih”, stajalo je u obrazloženju te presude. Otegotna okolnost je bila i činjenica da je HDZ u tom inkriminiranom razdoblju bio na vlasti te je putem saborske većine donosio zakone.

Izvlačili novac pa plaćali podobne

“Kakva je to poruka kada zakone krše oni koji su izabrani da ih provode?” upitala se tada sutkinja Ivana Ćalić na izricanju presude.

Novcem koji je izvučen iz državnih firmi HDZ je plaćao i naknade određenim podobnim članovima, među kojima su i Bianca Matković, Darko Milinović, Martina Banić, Davor Blažević i Ratko Maček. Novac koji je izvučen iz Fimi Medije koristio se, stoji u presudi, za plaćanje honorara Marku Perkoviću Thompsonu, Miši Kovaču, Nini Badrić, za kupnju BMW-a, za kupnju udjela u Osječkoj televiziji i Hrvatskom listu…

No godinu dana kasnije, 2015. godine, Vrhovni sud srušio je nepravomoćnu presudu HDZ-u, bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima u slučaju Fimi Media. Vrhovni je sud zaključio da Sanader, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao, kao ni suokrivljenike koji su priznali Uskokove optužbe, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika, te je srušio presudu.

Suđenje i dalje traje

Zanimljivo je da su tada prihvaćene i tvrdnje odvjetnika HDZ-a da na suđenju nije razjašnjeno što je Sanader počinio kao službena, a što kao odgovorna osoba. Tim više što zakon ne obuhvaća izrijekom predsjednika vlade kao “službenu osobu” u smislu njegove kaznene odgovornosti.

U svibnju 2016. počelo je ponovno suđenje koje traje i danas. U studenome prošle godine umrla je Nevenka Jurak, bivša vlasnica marketinške agencije Fimi Media. Jurak je preminula od posljedica teške bolesti zbog koje je nekoliko puta bilo odgođeno suđenje u slučaju Fimi Media na Županijskom sudu u Zagrebu.

Izvor: Index.hr