fbpx

HDZ-ov AMANDMAN NA ZAGREBAČKI GUP: Žele prenamijeniti parcelu Kolindine donatorice iz zelene u građevinsku

Amandmanom br. 12 kojeg je HDZ predao na izmjene zagrebačkog GUP-a predložena je prenamjena nekoliko parcela u zelenoj zoni tzv. Zelene magistrale na Borčecu u građevinsku zonu.

Radi se o ukupno pet parcela, a vlasnica dviju od njih, ukupne površine 5173 m2 je izvjesna Zdravka Sučić. Gospođa Sučić ujedno je i suvlasnica građevinske tvrtke Sanac d.o.o. koja je, gle slučajnosti, bila jedan od donatora u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović 2019. godine, objavila je građanska inicijativa Vratite magnoliju.

Suvlasnik tvrtke je Ante Sučić, perspektivni HDZ-ovac koji je između ostalog na čelu odbora za gospodarstvo zagrebačkog HDZ-a.

Obzirom na klijentelističke igre oko GUP-a bit će zanimljivo pratiti hoće li ova prenamjena dobiti blagoslov sada ili u nekom od narednih dogovora vladajućih koalicijskih partnera.

Dobra koalicijska suradnja vidljiva je u amandmanu br. 31 kojeg je podnio BM 365, gdje se pogoduje Dražanu Bilokapiću, čelniku HDZ-ovog povjerenstva za Zagrebački holding, također prenamjenom iz zelene u mješovitu zonu.

On bi od amandmana trebao imati materijalnu korist od 5,5 milijuna kuna. Radi se o amandmanu 31. koji je podnio Bandićev klub, a kojim se u Sloboštini prenamjenjuje zelena površina čuvana za centralni park iz namjene Z1 i Z2 u namjenu M1 pretežito za gradnju stanova uz obrazloženje da je riječ o zapuštenoj livadi?!?

Na toj površini ima nekoliko privatnih vlasnika među kojima je i Dražan Bilokapić koji je prema članku na Tportalu isti onaj Dražan Bilokapić koji je do 2016. godine bio HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini. Spominjalo ga se u medijima i navodno kao člana zagrebačkog izbornog stožera za Kolindinu kampanju. Prema podacima gradske Službe za vrednovanje nekretnina u tom kvartu je vrijednost zemljišta namjene Z1 oko 15 EUR/m2, a namjene M1 oko 150 EUR/m2.

Prema službenim podacima Dražan Bilokapić je vlasnik tri zelene parcele od ukupno oko 5500 kvadrata te će ako amandman bude izglasan zbog prenamjene u M1 zaraditi oko 5,5 milijuna kuna.