fbpx

HDZ-ova načelnica muljala je s papirima za stan u Zagrebu, revizija se zgraža kako je tek vodila općinu

Općina Lovreć s oko 1700 stanovnika našla se u fokusu javnosti zbog načelnice Anite Nosić. Zbog nepropisnog korištenja subvencija Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), mlada HDZ-ovka morat će vratiti novac u državni proračun, isplatiti banci preostalih 72.000 eura stambenog kredita, ostat će bez načelničkog mandata, a slijedi joj i kaznena prijava zbog nezakonitog upravljanja ‘prijestolnicom zapadnih sela Imotske krajine’, kako se Lovreć naziva na službenoj internetskoj stranici. A kako je načelnica Nosić upravljala Lovrećem vidi se iz nalaza Državne revizije, piše T portal.

Načelnički mandat Anite Nosić započeo je 23. svibnja 2017., a iste godine dobila je u Hrvatskoj poštanskoj banci stambeni kredit od 600.000 kuna, vidljivo je u njezinoj imovinskoj kartici. U studenom 2018., kada je posljednji put ispunila karticu, imala je prebivalište u Lovreću. Mjesec dana kasnije, prijavila se na adresi zagrebačkog stana kod City Centra West. Otad je na dužnosti lovrećke načelnice nezakonito, što je na površinu isplivalo upravo sada, u jeku predizbornog rata u HDZ-u.

Posljednje izvješće o financijskoj reviziji općine Lovreć pokriva 2017. godinu, kada je Anita Nosić odradila prvih sedam mjeseci načelničkog staža. Revizija je trajala od 17. svibnja do 6. rujna 2018. godine, a utvrđene su nepravilnosti u računovodstvu, poslovanju, imovini, prihodima, rashodima te javnoj nabavi.

Nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju odnose se na vođenje poslovnih knjiga te popis imovine i obveza. Utvrđeno je, između ostalog, da se analitička evidencija nefinancijske imovine vodi ručno, da nije pravilno evidentirana vrijednost imovine, da je manjkava evidencija 21,5 milijuna kuna ulaganja u vodovodnu infrastrukturu. Nepravilnosti je bilo i oko evidencije izgradnje mrtvačnice, zemljište na kojem su dva groblja nije evidentirano, neriješeno je vlasništvo 60 m2 prostora općinske uprave, problematična je i evidencija utroška prihoda od komunalne naknade i doprinosa.