fbpx

IPAK SE POVLAČI Željko Lončar: “Odlazim, došlo je do zasićenja”

Kako smo već pisali, Željko Lončar je u afektu podnio ostavku na mjesto predsjednika skupštine Zadarske županije pa ju je povukao, no ovoga puta je zaista odlučio otići.

Nakon punih osam godina koliko je HDZ-ov Željko Lončar proveo na funkciji predsjednika Županijske skupštine Zadarske županije, kako je ekskluzivno doznao Nacional, Lončar se odlučio povući sa za HDZ i koalicijske partnere itekako važne funkcije. Iako će Lončar u razgovoru za Nacional kazati kako je kod njega došlo do zasićenja i kako s funkcije predsjednika skupštine odlazi između ostaloga i “radi godina”, od izvora iz zadarskog HDZ-a doznali smo kako se iza njegovog odlaska krije ogroman rascjep unutar stranke koja Zadarskom županijom upravlja bez prestanka još od proglašenja samostalnosti Republike Hrvatske.

Kada smo Lončara nazvali i upitali je ga je li točna informacija da će podnijeti ostavku, kazao nam je kako ne zna što bi nam odgovorio. Dodatno smo mu objasnili i da smo imali priliku čuti 12-minutnu snimku na kojoj je upravo on sa stranačkim kolegama razgovarao o tome kako namjerava podnijeti ostavku, kazao nam je da ako takva snimka postoji da je očito da je ista nastala ilegalno.

“Ispada da me je netko neovlašteno snimao. Ne znam što da vam kažem osim da je kod mene došlo do određenog zasićenja s obzirom na to da sam predsjednik Županijske skupštine od 2012. godine. Vrijeme je za mlade ljude da se aktivnije bave politikom”, kazao je Lončar.
Lončar nam je nešto kasnije potvrdio kako se na sljedećoj sjednici Županijske skupštine, kako sada stvari stoje, neće pojaviti. Dat će pisanu ostavku.

“Mislim da ću dati pisanu ostavku, a Županijska skupština neka nakon toga radi što god želi. Podsjećam da se sljedeća skupština treba održati najkasnije do 5. ožujka jer je to krajnji rok za održavanje iste s obzirom na to da smo zadnju sjednicu imali 5. studenoga prošle godine. Dakle, zakonski rok od maksimalno tri mjeseca do održavanja sljedeće sjednice bit će ispoštovan i to je to. Stvarno vam nemam puno toga za kazati, vjerojatno je mnogo špekulacija oko mog odlaska, ali one su uistinu onakve kakvima sam ih opisao u ovom vrlo kratkom razgovoru s vama” , kazao je Lončar Nacionalu.

Izvor iz samog vrha zadarskog HDZ-a koji je želio ostati anoniman za Nacional je kazao kako se ovdje radi samo o formalnom objašnjenju zbog čega Lončar odlazi. Kazao je i kako su razlozi puno slojevitiji i kako ovo o čemu Lončar priča nije ključan razlog njegovog naprasnog odlaska usred izbora koji tek slijede u HDZ-u na lokalnoj i državnoj razini.

“Ovo je školski primjer kako pristojno otići i nikoga javno ne prozvati. Tu je Lončar ispao gospodin i odlazi dostojanstveno. To je priča za javnost, ali kao što se već odavno zna, u zadarskom HDZ-u postoje ogromne pukotine. S jedne strane imate likove poput Jose Nekića, predsjednika gradske organizacije HDZ-a u Zadru koji s Darijom Vrsaljkom, Marinom Mihovilović Pajkin i Marijom Pešutom predstavlja struju Božidara Kalmete unutar Županijske skupštine i ta ekipa naprosto trguje utjecajem i pritišće sve oko sebe i pozivaju se na ‘šefa Kalmetu’ kad god to Kalmeta poželi. On doslovce sjedi svako jutro u ulici Andrije Medulića u sjedištu zadarskog HDZ-a i igra se. Pozivaju se direktori gradskih poduzeća na sastanke u središnjicu stranke, tu dolaze gore navedeni ljudi iz njegove ključne kvote u Županijskoj skupštini i tu se zapravo kreira kompletna politika zadarskog HDZ-a. On je sve te ljude itekako zadužio i ovo sve što se događa dio je njegove igre. Njega nigdje nema, a zapravo iz sjene vuče sve konce. Evo, probajte jedno jutro otići ispred stranke i pogledajte to sve ulazi unutra i onda za nekoliko dana pogledajte što će se događati na sjednicama Gradskog vijeća Grada Zadra i Županijskim skupštinama i sve će vam biti jasno. Napominjem i kako u HDZ-u uskoro slijede izbori za predsjednika gradske i županijske organizacije u kojima bi trebalo doći do promjena. Jedini koji je istakao kandidaturu za nasljednika Jose Nekića je Svemir Bašić, bivši tajnik gradske organizacije i s obzirom na sve što on posjeduje, vjerujem da bi mogao ostati jedini kandidat. Joso Nekić se i neće kandidirati za predsjednika dok je gotovo sigurno kako Kalmeta u utrci za predsjednika županijske organizacije neće imati protukandidata kao što ga je 2016. imao kada mu se suprotstavio Tomislav Ćurko”, kazao je Nacionalov izvor itekako dobro upućen u zbivanja unutar lokalnog HDZ-a.

Naš drugi izvor koji također obnaša visoku javnu funkciju kada je u pitanju javni posao u razgovoru za Nacional također je potvrdio kako se Lončarov odlazak može gledati u svjetlu konaca koje iza ‘scene’ vuče Božidar Kalmeta preko spomenutih Nekića i Vrsaljka.

” Sjetite se one sjednice iz lipnja ili rujna kada su sami HDZ-ovci na Županijskoj skupštini skinuli točku o prodaji zgrade Zavoda za javno zdravstvo s dnevnog reda. Tu pobunu vodili su upravo Vrsaljko, Nekić i Marijo Pešut koji su na sastanku u HDZ-u dan uoči Županijske skupštine javno rekli kako neće podržati tu točku. Tek naknadno je ta točka izglasana, a problem oko prodaje zgrade ZJZ koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji na Kolovarima i dalje postoji jer se zgradu i nakon nekoliko pokušaja i spuštanja cijene, ali i nakon opetovanih procjena nije uspjelo prodati. Tu su počeli prvi problemi i prve trzavice, nakon toga nije bilo kvoruma na sjednici i praktički su sami HDZ-ovci javno zakuhali kašu koju očito predsjednik na odlasku više ne želi jesti”, riječi su zadarskog HDZ-ovca detaljno upoznatoga sa zbivanjima unutar stranke.

Potpredsjednica Županijske skupštine Zadarske Županije iz redova SDP-a, Renata Sabljar Dračevac kratko je za Nacional prokomentirala cijelu priču oko Lončarovog odlaska. Ona je kazala kako bi župan Božidar Longin trebao raspustiti skupštinu i kako bi se trebalo ići na nove izbore.

“SDP je spreman za izbore. Pozivam ovom prilikom župana Božidara Longina da raspusti skupštinu, to sam već nekoliko puta u ovom mandatu učinila, međutim, nije bilo sluha. Ako skupština ne može funkcionirati, a očito je da ne može, bolje je da se ide na nove izbore. Od samog početka se ne poštuju pravila u skupštini. Vi imate situaciju da oporbeni vijećnici kojih je tek nekoliko uzurpiraju prve redove za vrijeme skupštine, a mi kojih je najveći broj unutar dvorane sjedimo u zadnjim redovima. Od prve sjednice se vidjelo kako će sve ići i da se neće poštovati nekakva normalna tradicija prema kojoj oporbeni vijećnici koji imaju najveći broj članova sjede u prvom redu, a oni s manjim brojem članova iza nas i tu je HDZ u startu izgubio kompas pa su scene koje smo doživljavali bile, nažalost, predvidive. Tu se oni nisu snašli i to je rezultiralo ovime o čemu pišete.”

Od pojedinih HDZ-ovaca s kojima smo pričali doznali smo i kako se Lončar još od 2017. godine, dakle od konstituiranja Županijske skupštine žalio na rad vijećnika Akcije mladih i nemogućnost održavanja sjednica.

” On s njima naprosto ne može razgovarati ni funkcionirati na bilo koji način i to je bilo itekako vidljivo za vrijeme sjednica skupštine. Užasno su ga nervirali i vjerujem da je i to je jedan od razloga zbog čega Lončar odlazi “, kazao nam je jedan od vijećnika HDZ-a. Drugi, HDZ-ovac kazao nam je kako je ovu odluku Lončar donio još prošlog ljeta, ali ju je prolongirao na zamolbu Božidara Kalmete, predsjednika županijskog HDZ-a.

“Njega je Kalmeta molio da izdrži do kraja mandata, no očito je da Lončar više ne želi sudjelovati u spletkama unutar HDZ-a u kojima je glavni akter upravo Kalmeta koji dirigira cijelom zadarskom političkom scenom iz svoje kancelarije. To znaju svi i to uopće nije neka tajna. Mislim da je Lončar otrpio toliko toga u posljednje tri godine da je to nevjerojatno. I to najviše od strane članova svoje stranke. Otrpio je i odšutio masu toga i mislim da je ovakav miran i dostojanstven odlazak skroz ‘ok’ iako bih ja volio da vam je ispričao sve što se zadnjih nekoliko godina dešavalo unutar stranke i što su mu sve radili. No, očito da te informacije preko njega neće izaći vani” , za kraj će HDZ-ovac koji je, baš kao i ostali naši sugovornici želio ostati anoniman.

Iako smo u više navrata pokušali doći do zadarskog župana Božidara Longina kako bi prokomentirao cijelu situaciju, do zaključka ovog članka to nam nije pošlo za rukom. Nova predsjednica Županijske skupštine, prema informacijama s kojima raspolaže Nacional, trebala bi postati aktualna potpredsjednica Snježana Jurinić.

Podsjetimo, Lončar je na čelo skupštine Zadarske županije došao 2012. godine kada je tadašnja predsjednica iz redova HSS-a, Irena Devčić, koja je na osobni zahtjev razriješena dužnosti otišla raditi u Hrvatske šume gdje i danas radi u uredu za informiranje.

Izvor: Nacional


VEZANI ČLANCI

SVAĐA OKO STARE POLIKLINIKE Željko Lončar u afektu dao ostavku pa ju povukao nakon pola sata!