fbpx

JANDROKOVIĆ: “Pročitao sam odluku Ustavnog suda da političar mora otrpjeti kad ga nazovu idiotom”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković danas je odbio izreći opomenu zastupniku Vlahi Orepiću.

Od Jandrokovića je opomenu zatražio njegov kolega iz HDZ-a Branko Bačić koji je istaknuo kako je nedopustio da Orepić ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i sutkinju Općinskog suda u Zadru nazove “sramotom za ovu državu”. “Mislim da je to ispod razine komunikacije i da to zaslužuje opomenu”, rekao je Bačić.

No, Jandroković mu nije udovoljio pozivajući se na nedavnu presudu Ustavnog suda, piše Dnevnik.hr. “Smatram da nije bilo povrede Poslovnika, a tim više što sam danas ujutro pročitao odluku Ustavnog suda vezano za korištenje izraza idiot. Ne bih se usudio ići i iznad onoga što je Ustavni sud poručio svima nama tako da amnestiram kolegu Orepića, a i poruku svima vama – slobodno govorite što želite”, rekao je Jandroković.

Hitrec Mesića nazvao idiotom 

Riječ je o odluci Ustavnog suda donešenoj u sporu između Stipe Mesića i Hrvoja Hitreca. Mesić je, naime, tužio Hitreca koji je u studenom 2013. godine u intervjuu portalu Dnevno.hr, odgovarajući na pitanje o Mesićevoj izjavi da su branitelji okupljeni u Stožer za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991., doslovno rekao: “Stipe je idiot. Nažalost, nekada davno bio mi je simpatičan. Ne dugo.”

Hitrec je prvo bio osuđen i kažnjen s 10 tisuća kuna, no neki dan je Ustavni sud presudu ukinuo i slučaj vratio na početak. Pritom je utvrđeno da sporna izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod. Osim toga, u odluci se navodi i da “politički diskurs često može zadrijeti u osobnu sferu jer je taj rizik usko povezan s političkim djelovanjem i slobodom iznošenja misli, koja je jamstvo demokratskog društva”.