fbpx

Kuščeviću skinut imunitet

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) prihvatilo je zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) za dodatno skidanje imuniteta bivšem ministru Lovri Kuščeviću zbog proširenja istrage.

MIP je u rujnu 2019. već skinuo imunitet Kuščeviću radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, no zbog proširenja istrage DORH je od sabora još jednom zatražio skidanje imuniteta.

Naime, kazneni postupak protiv zastupnika može se voditi samo za kazneno djelo za koje je MIP dao odobrenje.

USKOK širi istragu

Zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ovog stana, USKOK je istragu pokrenuo u rujnu.

Uz istrage Kuščevića i njegovog šogora Ivice Žuvića USKOK je sada istragu proširio i na Kuščevićevu suprugu i jednog splitskog poduzetnika. Proširenjem istrage, prema pisanju medija, USKOK Kuščevića osim za prenamjenu zemljišta tereti i za nezakonito pribavljanje 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od nepunih 300.000 kuna, prilikom otkupa poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o.

Tu je i optužba za primanje mita, kojom su, prema pisanju medija, obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žuvić kao pomagač i poduzetnik Ante Marinović kao davatelj mita. Riječ je o kući, odnosno parceli u uvali Grška nedaleko od Milne na otoku Braču, koja je formalno glasila na Žuvića, a USKOK sumnja na to da ju je stvarni vlasnik Kuščević dobio kao mito od poduzetnika Marinovića.