fbpx

Letica na HRT-u čitao navodnu masonsku zakletvu, spominje se i kidanje utrobe

Sociolog Slaven Letica i Josip Kregar s Pravnog fakulteta gostovali su jutros u emisiji Studio 4 HRT-a. Komentirali su ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i masone u hrvatskom društvu, piše Index.hr

Letica je pročitao i navodnu zakletvu koju je Jelenić, kako je rekao, položio pred svojom braćom:

“Obećavam i zaklinjem se da neću nikada odati tajne slobodnog zidarstva, da neću nikoga upoznati s onim što će mi biti otkriveno pod kaznom da mi se prereže grlo, iščupa srce i jezik, pokida utroba, i da se moje tijelo raskomada, zatim zapali i pretvori u pepeo koji neka se rasprši u vjetar zbog obeščašćenja uspomene i na moju vječnu sramotu.”

“Sad se otvara pitanje je li njegovo pristupanje masonskoj organizaciji na neki način bio triger da se lobira da on bude izabran za državnog odvjetnika”, rekao je Letica.

Letica: Masoni su slični komunistima

Također, usporedio je masone sa Savezom komunista rekavši da postoji puno dodirnih točaka kod procedure i obreda prijema.

“Kod prijema u Savez komunista potencijalni kandidat je trebao podnijeti molbu ili zamolbu i onda su takozvani ugledni drugovi, ugledni komunisti, provjeravali njega i njegovu obitelj”, rekao je Letica.

Kregar je rekao da će usporedba s bilo kojom organizacijom pokazati sličnosti.

“Tu bismo mogli zalutati u prividne sličnosti. Uostalom, i Crkva prima u svoje stado nakon rituala”, rekao je Kregar.

Kaptol, Plenković i masoni

Jelenić je, podsjetimo, podnio ostavku nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da bi to trebao učiniti, a nakon što je sam Jelenić potvrdio da je član masona. Objava je došla uslijed predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali liječnika i vođe jedne od masonskih loža Nikice Gabrića tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Letica je rekao da ga nije iznenadila Jelenićeva ostavka jer je znao da on ne može izdržati pritisak vlade.

“Na vlasti je stranka koja se deklarira kao demokršćanska, to znači da hoće biti bliska Kaptolu, a Kaptol ima dosta jasan stav prema masonskim organizacijama i bilo je samo pitanje sati, a ne dana”, rekao je Letica.

“Sama činjenica da je Plenković došao do te informacije bila je dovoljna jer je razmišljao na način kako Crkva razmišlja. Ne mislim da ga je zvao Papa ili kardinal Bozanić, ali sasvim je sigurno u strahu da ne izgubi prerogativ kršćanskodemokratske stranke donio takvu odluku”, dodao je Letica.

Sukob među masonima

Kregar kaže da se ne radi samo o članstvu u masonskoj loži, već o tome da je Gabrić bio pouzdanik.

Dodao je kako je cijela ova priča krenula zbog toga što je došlo do sukoba unutar masonskog pokreta, tako su tajne isplivale.

“Došlo je do vjerojatnog sukoba oko toga tko će i kako biti utjecajan u ekonomskoj, a onda i možda i političkoj sferi. U tome i vidim paniku gospodina Gabrića kad je shvatio da protiv njega nastupaju ljudi koji kontroliraju medije”, rekao je Kregar.

Izvor: Index.hr