fbpx

MESIĆ: “Bivša predsjednica kaže kako je njen otac imao krvavi posao. Pa normalno da je kad je bio mesar”

Mesić sudjeluje na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji ‘Fašisam i antifašizam u Europi danas’ koji se u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) održava u Zagrebu. Na njemu uz predstavnike antifašističkih udruga iz Belgije, Italije, Rusije, Slovačke, Austrije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, BiH i Slovenije sudjeluje i Vilmos Hanti, predsjednik Međunarodne federacije antifašista (FIR), te Don Viggo Bergnut, predsjednik Svjetske veteranske federacije (WVF), piše Jutarnji list.

‘Imali smo predsjednicu koja je rekla da smo u Jugoslaviji živjeli iza “željezne zavjese” i kako je njen otac imao krvavi posao kako bi se ona mogla školovati u Americi. Pa normalno da je imao krvavi posao kada je bio mesar. Ali teško ćete naći nekoga iz Rumunjske tko se školovao u Americi, a kome je otac bio mesar. Jugoslavija nije bila totalitarna, nego autoritarna država. Kako sam ja 1965. mogao kao običan građanin biti izabran u Sabor? Danas bauk fašizma kruži Europom, bauk ustašizacije kruži Hrvatskom. Moramo to spriječiti’, rekao je Mesić.

Predsjednik SAB-a Franjo Habulin rekao je kako je konferencija organizirana radi suprotstavljanja jačanju ekstremne desnice i sve agresivnijem napadu na tekovine i vrijednosti antifašističke borbe.

‘Uzlet fašizma na krilima povijesnog revizionizma rezultirao je zatiranjem antifašizma pod krinkom borbe protiv totalitarizma. U tom falsificiranju povijesti sudjeluje i EU kada izjednačava fašizam i komunizam koji nigdje nije zaživio, rekao je Habulin.