fbpx

NOVA PRAVILA Prijava pomoćnih kreveta, rekategorizacija: što i kako?

Kako su nove zakonske odredbe uvele obvezu plaćanja turističke pristojbe i za pomoćne krevete, veliki broj iznajmljivača mora ih upisati u evidenciju.

I dok iz resornog državnog ureda poručuju kako razloga za paniku nema , iznajmljivači negoduju zbog uvođenja nove obveze. Najvažnija napomena vezana za prijavu pomoćnih kreveta jest da se ne mora čekati izdavanje rješenja, već samo podnijeti zahtjev, napominju u županijskom Upravnom odjelu za povjerene poslove državne uprave. Marijana Špoljarić je voditeljica pododsjeka za ugostiteljstvo i turizam: Ti iznajmljivači kojima pomoćni kreveti nisu navedeni u izreci rješenja dužni su podnijeti zahtjev samo za upis pomoćnih kreveta, takav zahtjev im je dovoljan za prijavu gostijuz u TZ i u sustav e-visitor, što znači da ne moraju imati napisano rješenje da bi goste prijavili. Na kraju godine od e-visitora će dobiti korektivni obračun za turističku pristojbu i za pomoćne krevete – pojašnjava Špoljarić.

Unatoč tome, takvih iznajmljivača samo na području grada Zadra je 9 tisuća, pa je pred spomenutim pododsjekom veliki posao. U strukovnoj udruzi iznajmljivača pak negoduju zbog uvođenja nove obveze. Klaudio Grdović, predsjednika udruge malih iznajmljivača zadarske gospodarske komore: Vi pomoćni ležaj ne trebate non-stop, vi ga trebate samo kad dođe gost s malim djetetom , znači taj pomoćni ležaj vam nije u funkciji non-stop kao običan ležaj, znači može vam proći cijela sezona da ga ni ne upotrebite, znači vi ga morate prijaviti i platiti dodatno, a nemate od njega koristi – ukazuje Grdović. Dodaje kako je najveći problem u tome što se događa kad dođe inspektor. Ako imate apartman za dvoje ljudi i dođe s njima dijete od 3 godine vi ga ne bi trebali prijaviti, međutim u e-visitoru ga morate prijaviti.

I u rekategorizaciji ima novina, sva rješenja izdana prije 2008. Godine moraju se uskladiti s novim pravilnikom. Tu je većem dijelu iznajmljivača rok studeni ove godine. Ukoliko to ne naprave, mogu nastaviti pružati usluge ali ne smiju više isticati oznaku kategorije i zvjezdice – upozorava Marijana Špoljarić.

U međuvremenu, treba platiti boravišnu pristojbu . Udruga iznajmljivača ovdje ukazuje na problem s planiranjem sredstava : Sve ovisi o lokalnom šerifu koji će odlučiti što će se dogoditi iduće godine. Naše je ministarstvo to lijepo definiralo na raspon od 300 do 1500 kuna. Zamislite nekog tko ima 20 ležajeva, ako mu je boravišna 300 kuna, to vam je 6 000 kuna na godinu. Ako vam slučajno lokalni šerif proglasi da je 1500 kuna po krevetu, to vam je 30 000 kuna. Znači vi morate živjeti u strahu što će se dogoditi s tim za sljedeću godinu. Država je to prebacila na lokalnu samoupravu koja radi što god poželi. Oni imaju legalno pravo podići pristojbu, ali to objave u 10.mjesecu, za sljedeću godinu – kazao nam je Grdović.

Traba naglasiti kako se zahtjevi za prijavu pomoćnih kreveta i rekategorizaciju podnose u zgradi državne uprave kod Doma zdravlja, a ne u zgradi Doma županije na Poluotoku. Sve detalje o najvažnijim izmjenama koje uvodi novi zakon, iznajmljivači će doznati na edukaciji koju je zadarska TZ najavila za 3. ožujka.

Primjedbi ima i na ukidanje dosadašnjih razreda turističkih mjesta. Sve u svemu,dosta materijala za radionice koje su lokalne turističke zajednice dužne organizirati, tako zadarska TZ edukaciju za svoje iznajmljivače najavljuje za 3. Ožujka.

Izvor: HRT