fbpx

Novinar Bajlo tvrdi da je pretučen zbog Kalmete i Livakovića

Gost Newsrooma N1 bio je novinar Nacionala Hrvoje Bajlo koji je govorio o epilogu napada koji je doživio zbog svog novinarskog rada i objavljivanja tajnih dokumenata o planu davanja u koncesiju luke Gaženica.

Bajlo je bio žrtva napada Jakova Suraća, bivšeg nogometaša NK Zadar, poduzetnika i čelnika Nadzornog odbora NK Zadra u gradonačelničkom mandatu Božidara Kalmete. Napad se dogodio u lipnju 2018. godine.

“2018. godine smo u Nacionalu istraživali Gaženicu, te ide li u koncesiju. Objavili smo tajni domument koji je Kalmeta skrivao od javnosti jer o pričao o svim fazama radova Gaženice, a preskčio je spomenuti dokument koji je plaćen 20 milijuna kuna, a u kojem je francuska tvrtka koja je radila procjenu davanja Gaženice u koncesiju rekla da bi Gaženica trebala imati 50 posto od prohoda, a ostalih 50 posto koncesionar koji praktički ne ulaže ništa.

U taj se projekt nije išlo 50-50, već se od riječkog Pomorskog fakulteta tražila nova studija koja je plaćena milijun kuna, a koja je tražila omjer 80-20 u korist koncesionara, odnoso 20 posto lučkoj upravi. Prije objave je bilo pritisaka od stranke Kalmete i Livakovića da se dokument ne objavi. Nakon toga su uslijedili novi pritisci, no mi smo i dalje objavljivali što je rezultiralo time što se dogodilo”.

Bajlo je rekao da je Surać nasrnuo na njega, zadao mu više udaraca u glavu i tijelo te mu slomio ruku. To je potvrđeno i na sudu. Naime, Surać je na Županijskom sudu u Bjelovaru, kao drugostupanjskom u ovom slučaju, oglašen krivim i osuđen na 10 mjeseci zatvora. Ova je presuda pravomoćna.

“Bitno je naglasiti da novinari iz manjih sredina imaju neugodnosti zbog onog što rade i stalno se susreću s ljudima o kojima pišu. Zadnju sam prijetnju prijavio prije dva mjeseca jer me Joso Nekić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Zadru uhodio autom. Kazne koje se izriču za napade na novinare su nikakve, smiješno je da tek viši sud mora potvrditi ono što je trebao Općinski sud u Zadru”.

Podsjetimo, u ožujku 2019. godine Općinski sud u Zadru Suraća je proglasilo krivim zbog premlaćivanja novinara Bajla te mu je bila izrečena uvjetna kazna od 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine.

“Da je sve u ovom slučaju završilo na uvjetnoj kazni, on zatvora ne bi vidio”, rekao je Bajlo i komentirao kakve političke posljedice ove presude očekuje.

“Bez Kalmete se ne može maknuti ni sjedalica u gradskom poduzeću, on je bog i batina, to znaju svi. Na sudu je Surać rekao da je poznaje Božidara Kalmetu, no Nacional je objavio audio snimku staru tri godine gdje se čuje kako je Surać rekao da je kod njega bio na sastanku i da je s njime razgovarao u njegovom uredu.

Zašto Kalmeta nije rekao da je s njim u kontaku, ne znam. Surać ga je osobno vozio na utakmicu koju su HDZ-ovci igrali na Jarunu. Kako je moguće da Kalmeta premijeru Plenkoviću dovede nekog bezveznog lika da s njim i uglednim HDZ-ovcima igra memorijalnu utakmicu? Zna se tko je glava hobotnice u Zadru”.
Epilog priče s lukom Gaženica je taj da je, na kraju, dana u koncesiju Turcima.

Izvor: N1