fbpx

Plenković imenovao prijatelja na čelo HEP-a, Povjerenstvo ga neće istraživati

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, koji je prijavljen da je na mjesto predsjednika Uprave HEP-a imenovao svog stranačkog prijatelja Franu Barbarića.

Povjerenstvo je, međutim, pokrenulo postupak protiv ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zbog imenovanja svoga kuma Petra Sprčića za člana Uprave HEP-a.

U dijelu točke koja se odnosi na Plenkovića navodi se da je imenovanje predsjednika Uprave HEP-a izvršeno nakon natječaja koji je bio samo forma i da Barbarić ne izvršava uvjet iz natječaja po kojem mora imati deset godina staža na rukovodećim funkcijama. U prijavi se također navodi da je Plenković imenovao Franu Barbarića jer je njegov stranački prijatelj s Hvara.

U istom predmetu prijavljen je i Ćorić da je u svojstvu predsjednika skupštine HEP-a utjecao na odluku vlade da se za člana Uprave HEP-a imenuje Petar Sprčić, njegov vjenčani kum.

Povjerenstvo je u odnosu na Plenkovića odlučilo da neće pokrenuti postupak jer slijedom prakse Upravnog suda Povjerenstvo nije nadležno za odlučivanje o imenovanjima vezano za stranačke pripadnosti, već treba razmatrati vrste osobne ili interesne povezanosti dužnosnika.

Za Ćorića je utvrđeno da je vjenčani kum Sprčiću i da je sudjelovao na sjednici vlade 21. prosinca 2017. na kojoj su pod skupnom točkom o kadrovskim pitanjima imenovani članovi Uprave HEP-a. Protiv Ćorića će se voditi postupak zbog moguće povrede članka pet, odnosno moguće povrede načela savjesnosti i nepristranosti.

Izvor: Hina