fbpx

Poduzetnici prisiljeni plaćati HGK, a paraziti večeraju za 100.000 kuna u najelitnijem hotelu u Berlinu

Hrvatska gospodarska komora, koja se financira prisilnom naplatom članarina jer svaka tvrtka koja je u sudskom registru automatski postaje članica Komore, organizirala je večeru u najluksuznijem i najelitnijem hotelu u Berinu – Adlonu. Večera je, doznajemo, koštala je gotovo 100.000 kuna bez pića.

IZ HGK su Indexu potvrdili da su večeru organizirali povodom nastupa Hrvatske kao zemlje partnera sajma Zeleni tjedan – Grüne Woche 2020. u Berlinu. Navode kako je u organizaciji nastupa Hrvatske u Njemačkoj sudjelovalo i Ministarstvo poljoprivrede, no HGK je sam snosio troškove večere koji su iznosili 13.230 eura, što je oko 100.000 kuna.

Večera je, navode, organizirana za hrvatske tvrtke, 18. siječnja u hotelu Adlon Kempinski u Berlinu koji je najluksuzniji hotel u tom gradu, smješten tik kraj Brandenburških vrata koja su simbol njemačkog glavnog grada, ali i Njemačke.

O kakvom se hotelu radi govori činjenica da su tamo odsjedali britanska kraljica Elizabeta, Angelina Jolie, Brad Pitt, Lady Gaga te brojne druge svjetske zvijezde, a tamo je nastala i poznata snimka Michaela Jacksona koji je uzeo svog tada 8-mjesečnog sina Princea Michaela II i držao ga prebačenog preko balkona, kako bi ga vidjeli njegovi obožavatelji.

U HGK ističu kako u tom hotelu nije bio smješten nitko od organizatora.

“Večeri je prisustvovalo 125 osoba, od kojih 105 iz hrvatskih tvrtki koje su izlagale na sajmu Grüne Woche, a ostalo dužnosnici Ministarstva poljoprivrede i HGK te njemački gosti (poslovni partneri, predstavnici uprave Berlinskog sajma Berlin Messe). Troškovi najma prostora, večere i tehničke opreme (razglas, mikrofon, pozornica) iznosili su 13.230 eura koje je snosila HGK. Radilo se o jednom od četiri standardizirana menija koje hotel Adlon nudi za protokolarne/službene večere dok su vino koje je služeno na večeri donirale hrvatske kompanije Badel 1862, Dalmacijavino, Kutjevo te PP Orahovica“, odgovorili su Indexu u HGK čiji je predsjednik, Luka Burilović član HDZ-a.

Inače, da se ne financira prisilnom naplatom članarine, Hrvatska gospodarska komora mogla bi se sutra ugasiti. Naime, glavninu njezinih prihoda koji su 2018. iznosili preko 200 milijuna kuna, čine prihodi od prisilne članarine jer svaka tvrtka koja je u sudskom registru automatski postaje članica Komore.

Zašto članstvo u HGK ne bi bilo dobrovoljno? Odgovor se krije u financijskim izvješćima.

Iako možda postoje tvrtke koje misle da je HGK koristan, u tom se slučaju postavlja pitanje zašto bi ih financirali i oni kojima je beskoristan. Zašto članstvo ne bi bilo dobrovoljno ili zašto se ne bi financirali od prodaje svojih usluga?

Odgovor na to pitanje nalazi se u financijskim izvješćima: zato što je od ukupno 208 milijuna kuna prihoda samo 11 milijuna prihoda “od prodaje roba i pružanja usluga”, što znači da bi, kada bi živjeli od onoga što zarade, ključ u bravu mogli staviti već sutra.

Kada je prije nekoliko godina izbila afera s Nadanom Vidoševićem, dugogodišnjim predsjednikom HGK koji je sa suradnicima optužen za izvlačenje 30-ak milijuna kuna, u jednom trenutku učinilo se da bi Komora mogla biti ugašena.

No danas malo tko dovodi u pitanje njihov rad i opravdanost postojanja. Članarine se uredno plaćaju jer u suprotnom stiže ovrha od Porezne i nitko se više ne buni, piše Index.


VEZANI ČLANCI

NOVI NAMETI Ako gasite tvrtku, morate 11 godina plaćati HGK da vam čuva dokumentaciju!