fbpx

PREVARILI 706 STANOVNIKA Pola Raba pod ovrhama zbog hipoteka nelegalnih RBA Zadruga

Otok Rab koji je postao otok-slučaj zbog velikog broja ljudi stradalih zbog nezakonitih kredita austrijskih zadruga pod kišobranom Raiffeisenbanka (RBA) koji su bili pokriveni vrijednim hipotekama na atraktivnim rapskim lokacijama.

Samo na otoku Rabu ima više od 700 ugovora s, kako kažu, nelegalnim i nezakonitim RBA zadrugama, a brojnim stanovnicima otoka austrijski bankari kredite su dijelili šakom i kapom. Cilj su bile atraktivne nekretnine prvi red do mora, koje su naumili otuđiti za desetinu stvarne cijene nekretnine.

Organizirano pranje novca

– Osnovano sumnjam kako se radi o organiziranom pranju novca jer su nam novac davali na ruke a mi smo uplaćivali godišnje rate natrag njima na njihove račune putem hrvatskih poslovnih banaka. Iako smo to prijavili policiji, do danas nitko nije pokazao interes istražiti te navode niti provesti temeljitu istragu. Oštećenici koji su pravomoćno izgubili postupak radi ništetnosti ugovora, članovi njihove obitelji koji nisu obuhvaćeni tom negativnom pravomoćnom presudom imaju pravnu mogućnost pokrenuti novu tužbu za ništetnost temeljem Lex Škibola i Zakona o obveznim odnosima poništiti taj Ugovor sa svim pravnim posljedicama, objašnjavao Ksenija Miščević, predstavnica oštećenika na otoku Rabu.

A kako su vladajući reagirali na to da je pola Rabaa pod hiotekom nelegalnih RBA zadruga opisuje jedna od stanovnica;

– Bila je predizborna kampanja 2014. godine. Došla su gospoda na Rab, Zoran Milanović i ostali. Stajala sam naslonjena na zid naše pošte na Rabu. Hoda Milanović s ljudima, a prate ga kamere. Prilazi mi i predstavlja se: ‘Dobar dan. Zoran Milanović.’ Odgovaram mu: ‘Dobar dan. Zlata Rašić, Živi zid.’ On povuče ruku i kaže: ‘Drago mi je, ali nisam njihov poklonik.’ Sve sam mu tada ispričala što nam se događalo s Raiffeisen zadrugom. Nama koji smo podigli kredite kod Raiffeisena. Milanović je na to rekao: ‘Zašto ih sve niste pobacali u more? To su lopine, lopovska kuća, trebali ste ih pobacati u more. To treba riješiti na mišiće.’ U tom trenutku brzo su se pogasile televizijske kamere. Kasnije smo bili i na sastanku s Tomislavom Karamarkom. I njemu sam očitala bukvicu. Rekao je da su to kriminalni poslovi. Snebivao se tako kao da će on to s lakoćom riješiti. Poslije se opet sve ugasilo, sve je zaboravljeno, a mi i danas ne spavamo, u strahu od deložacija.