fbpx

Škotska žali za EU-om, sve više građana želi neovisnost. Jučer su prosvjedovali

Oko 500 ljudi okupilo se sinoć u Glasgowu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo Brexitom. Skup je organizirala inicijativa Glasgow voli EU, a kako piše glavni škotski tabloid Daily Record, slična okupljanja održala su se i u drugim škotskim gradovima poput Edinburgha, Aberdeena, Dundeeja i Stirlinga. Prosvjednici su pjevali škotsku pjesmu Auld Lang Syne. Uz to, i na granici Sjeverne Irske s Irskom protivnici Brexita stavili su natpis: “Borba se nastavlja”, piše škotski The Herald, koji je objavio i pisma protivnika Brexita.

“Mi smo Europljani i to se neće promijeniti nakon 11 navečer”

Skupu u Glasgowu su se pridružili i tamošnji političari. Patrick Harvie iz Škotske zelene stranke poručio je okupljenima: “Mi smo Europljani i to se neće promijeniti nakon 11 navečer.”

“Vrlo je važno doći i pokazati podršku. Jedini put naprijed je nezavisnost. Čak i ako ste 2014. godine glasali NE, Brexit je potpuna katastrofa i bespotrebno trošenje novca poreznih obveznika”, rekla je za Daily Record jedna 38-godišnjakinja koja je u Glasgow došla izraziti svoje nezadovoljstvo Brexitom.

“Ja sam škotska Europljanka”

Sličnu izjavu je dala i 48-godišnja Pauline Gilgallon. “Potpuno sam razočarana. Ja sam škotska Europljanka i mislim da je ovo najgore što se moglo dogoditi Velikoj Britaniji. Nadam se samo da će se Škotska moći vratiti jer neovisnost dolazi”, rekla je Gilgallon.

Najnovije ankete pokazuju da Škotska podržava neovisnost

Inače, prema anketama objavljenim u četvrtak, trenutno tanka većina Škota podržava neovisnost. Istraživanje britanske agencije YouGov pokazalo je kako 51 posto ispitanika podržava neovisnost. To je prvi put da je u ispitivanju javnog mnijenja od 2015. godine pobijedio odgovor “da”.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon inzistira na održavanju još jednog referenduma o škotskoj neovisnosti, no britanski premijer Boris Johnson odbija dati dozvolu za to. A glasanje se ne može održati bez pristanka britanske vlade.

Škotska premijerka: Neovisnost nikad nije bila bliža

“Neovisnost nikad nije bila bliža. A naša snaga će omogućiti da to postane stvarnost”, prenio je premijerkine riječi škotski list koji propagira neovisnost The National.

“Mi u pokretu za neovisnost ne smijemo dopustiti da budemo frustrirani”, rekla je premijerka.

2014. godine Škoti su odlučili ostati u Velikoj Britaniji

Podsjetimo, Škoti su se 2014. godine s 55 posto glasova na referendumu odlučili ostati u Velikoj Britaniji. Dvije godine kasnije, na referendumu o članstvu u Europskoj uniji, Škoti su sa 62 posto glasali za ostanak.

Anketa YouGova pokazala je i da jedan od pet ispitanika koji su 2014. godine glasali za ostanak u Velikoj Britaniji, no podržavali i ostanak u EU, sada želi neovisnost. No ispitivanje je pokazalo i da se većina Škota protivi održavanju referenduma ove godine i da su zabrinuti zbog ekonomskih posljedica takve odluke. Oko 42 posto njih smatra da bi neovisnoj Škotskoj bilo gore, dok 35 posto misli da bi joj bilo bolje izvan Velike Britanije.

Prošle godine u Škotskoj pobijedila stranka koja zagovara novi referendum

Većina anketa je od glasanja 2014. pokazivalo da se Škoti s malom razlikom protive izlasku iz Velike Britanije. No na prošlogodišnjim izborima je u Škotskoj pobijedila Škotska nacionalna stranka (SNP) Nicole Sturgeon koja se snažno protivila Brexitu i koja zagovara novi referendum. SNP je dobio 48 od 59 škotskih zastupničkih mjesta, odnosno 45 posto glasova.

A pravo buđenje za Britance, piše Michael Settle, urednik za politiku Heralda, doći će u prosincu kada se završi tranzicijski period. Tada će se Velika Britanija ili lako izvući iz zagrljaja Bruxellesa ili će pasti sama preko litice ako ostane bez trgovačkog sporazuma.