fbpx

UHLJEBISTAN Šef državne agencije sam sebi isplatio 400 tisuća naših kuna

Protiv Ante Lažete, bivšeg direktora Agencije za civilno zrakoplovstvo, vodi se postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa zbog naknada u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna.

Lažeta je prijavljen Povjerenstvu da u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio dodatne prihode, no problematično je i to što je kao direktor državne agencije, pored plaće, primao i dodatne naknade za obavljanje javne dužnosti.

Bonusi od 400 tisuća kuna za uspješno poslovanje

Lažeta je očito bio oduševljen poslovanjem organizacije na čijem je čelu pa je sam sebi odlučio isplaćivati bonuse za uspješno poslovanje i to u nemalim iznosima.

Kako se navodi u Odluci o pokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa, Lažeta je osim plaće za obavljanje dužnosti ravnatelja primao i stimulativne godišnje nagrade za ostvarene rezultate poslovanja i to za 2015. godinu u iznosu od oko 36 tisuća kuna, za 2016. godinu dobio je 139,8 tisuća kuna, a zatim je za 2017. dobio nagradu od 102,8 tisuća kuna.

Lažeta je dobivao i mandatne nagrade za dobro poslovanje pa si je za 2015. po toj osnovi isplatio oko 15 tisuća kuna, nakon toga za 2016. nagrada je iznosila 58 tisuća kuna, dok se za 2017. nagradio iznosom par kuna manjim od 46 tisuća kuna. Sveukupno je sam sebe nagradio s oko 400 tisuća kuna.

Uz prilično raskošne nagrade Lažeta si je isplaćivao i regrese za korištenje godišnjih odmora od 1250 kuna godišnje i darove za djecu u iznosu od 1800 kuna.

 

Kako se pojašnjava u Odluci o pokretanju postupka, dužnosnicima je osim plaće zabranjeno primati druge naknade za obavljanje funkcije na kojoj se nalaze.

“Člankom 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisuje se zabrana djelovanja dužnosnika. Člankom 7. točkom d) ZSSI-a propisano je da je dužnosnicima zabranjeno primiti dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti. Protom se dodatnom naknadom za poslove obavljanja javnih dužnosti smatra, osim plaće u smislu članka 4. stavka 1. ZSSI-a, svaki drugi odnosno dodatni primitak koji dužnosnik ostvari povrh plaće po osnovi obavljanja poslova iz nadležnosti dužnosnika”, navodi se u obrazloženju Povjerenstva.

Agencija s najvišim plaćama u zemlji

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo već je privlačila pažnju javnosti zbog vrlo visokih plaća – imali su najveće plaće među svim državnim agencijama. Ravnatelj ima plaću oko 20 tisuća neto, dok su prosječne neto plaće zaposlenika oko 12 tisuća kuna.

Iako se Agencija ne financira direktno iz državnog proračuna, prihodi im se sastoje od različitih naknada koje po sili zakona naplaćuju od zrakoplovnog sektora.

Godišnji prihodi su im oko 100 milijuna kuna, a prema podacima za 2018. godinu imaju 89 zaposlenih.

Izvor: Index.hr