fbpx

ZABRINJAVAJUĆE Na Antarktici je prvi put izmjereno 20 Celzijevih stupnjeva

Na Antarktici je prvi puta u povijesti zabilježena temperatura iznad 20 Celzijevih stupnjeva, javlja Guardian. Brazilski znanstvenici su 7. veljače na otoku Seymour izmjerili temperaturu od 20.75 Celzijevih stupnjeva, što je više od dosadašnjeg rekorda koji je izmjeren 1982. na otoku Signy.

Samo dva dana ranije, u bazi Esperanza na sjevernom dijelu Antarktike izmjerna je temperatura od 18.3 Celzijeva stupnja.

Ove rekorde morat će potvrditi Svjetska meteorološka organizacija, ali mjerenja pokazuju zabrinjavajući trend. Temperatura na Antarktici i okolnim otocima narasla je za 3 stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Oceanske struje i fenomen El Nino 

Znanstvenici, koji svaka tri dana prikupljaju podatke, šokirani su ovim mjerenjima. Opisuju ih kao “nevjerojatne i nenormalne”. “Primjećujemo da dolazi do porasta temperature prema podacima različitih istraživačkih stanica koje pratimo, ali nikada nismo vidjeli ovako nešto”, rekao je brazilski znanstvenik Carlos Shaefer.

Znanstvenici koji rade na projektu brazilske vlade, koja prati utjecaj klimatskih promjena na 23 lokacije na Antarktici, kažu da na porast temperature utječu promjene u oceanskim strujama i globalni klimatski fenomen El Nino.