fbpx

ŽUPAN LONGIN “Zagađenja Zrmanje ćemo pokušati spriječiti barem djelomično”

Prema nalogu Državnog inspektorata, danas je na 5000 metara četvornih onečišćenog okoliša na rijeci Zrmanji nizvodno od Obrovca počelo čišćenje te košnja trske i niskog raslinja, koje će se spaliti.

“Prvobitno se nije moglo učiniti više od ovoga jer je bio iznimno visok vodostaj i loše vremenske prilike. Nakon toga je u Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar utvrđeno da je riječ o opasnom otpadu, što se mora zbrinuti na poseban način, i zato ove radove izvodi ovlaštena tvrtka koja se s tim može nositi i postupati sukladno državnom planu za interventna zagađenja”, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, koji je u pratnji zadarskog župana Božidara Longina posjetio to područje.

Dodao je da će se moguća nova onečišćenja pokušati spriječiti barem djelomično.

Longin: Tko je to radio, ne znam

“Potrudit ćemo se da i ubuduće smanjimo štete za okoliš. Utvrđena je jedna vrulja koja iz bivše Tvornice glinice donosi najviše onečišćenja ugljikovodika naftnog porijekla. Naći ćemo način kako bismo ubuduće onečišćenja na vrijeme prevenirali”, istaknuo je.

Zadarski župan Božidar Longin je rekao kako je nakon prestanka rada obrovačke tvornice u dvama spremnicima ostao mazut.

“To se saniralo, ali tko je to radio, ne znam. Ne želimo probleme gurati pod tepih, nego ih rješavati i riješit ćemo ih. Želimo prezentirati Zrmanju kao biser ovoga kraja i radimo na tome da takva i ostane, netaknuta”, poručio je Longin.

Ostaje problem sanacije bazena lužine

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan je upozorio da ostaje problem sanacije bazena lužine, za što je dosad potrošeno više od sto milijuna kuna, a koja nije dovršena zbog sudskog spora između države i tadašnjeg izvođača.

Čišćenje 5000 metara četvornih prošle godine onečišćenog okoliša na Zrmanji trajat će desetak dana, a stajat će 1,3 milijuna kuna.

Izvor: Hina