fbpx

Apel hrvatskih liječnika

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić obratio se javnosti u ime hrvatskih liječnika. Hrvatska je, uz tešku epidemiju korona virusa, suočena i s epidemijom dezinformacija, koje se šire brže od virusa. Stvaraju zbunjenost i paniku u javnosti, rekao je dr. Luetić.

Još prije dva tjedna život je tekao skoro normalno. Išli smo na koncerte, utakmice, predstave. Danas, takav život više ne postoji. Virus je među nama. Epidemiju nismo mogli izbjeći i broj zaraženih će rasti. Epidemija je posljedica visoke zaraznosti virusa i globalne povezanosti, a ne nečijeg putovanja. Ljudi pokušavaju pronaći „krivce“ za ovu nevolju, no krivaca nema. Jedini krivac je virus.

Mi, liječnici, shvaćamo što je strah, zabrinutost i neizvjesnost. Razumijemo njihove loše posljedice. Stoga, pozivamo sve na smirenost i razum. Pozivamo svakog građanina, liječnika, ravnatelja, novinara i državnog dužnosnika na maksimalnu odgovornost za javnu riječ.

S epidemijom se ne možemo boriti pozivima na verbalni linč zaraženih, izljevima bijesa na pojedine liječnike i njihove obitelji, prijetnjama i lažima. Epidemiju možemo svladati samo razumom, solidarnošću i humanošću.

Dok je većina građana u svojim domovima, liječnici su uz bolesne i zaražene. Mi, liječnici, smo tu zbog vas i za vas. Mnogi od nas zarazit će se upravo liječeći bolesne. Ali i na to smo spremni, sami smo odabrali svoj poziv.

Na prvoj crti borbe s virusom, suočit ćemo se s popunjenim bolnicama, iscrpljenošću i stresom. Sve ćemo to izdržati. Od države očekujemo da nam osigura nužne uvjete i zaštitna sredstva.

Liječnici su, uz druge zdravstvene radnike, najvažniji bedem obrane protiv epidemije koji Hrvatska ima.

Čvrsto vjerujem u znanja, vještine i iskustvo kolegica i kolega. Poraz nije opcija!

Poštovani sugrađani, ostanite kod kuće, izbjegavajte socijalni kontakt, pazite na sebe i svoje bližnje. Rat s epidemijom dobit ćemo zajedno. Pred nama je test naše ljudskosti. Nemojmo na njemu zakazati.