fbpx

Čovjek koji je na Pagu bacio djecu s balkona sve je priznao policiji, ali to neće biti dokaz na sudu

Svjedočenje policajaca kojima je Josip Rođak priznao da je 28. veljače s balkona obiteljske kuće na Pagu bacio svoje četvero djece, proglašeno je nezakonitim dokazom, odlučio je Vrhovni sud, javlja Slobodna Dalmacija. Županijski sud u Zadru odbio je Rođakov zahtjev da se ti dokazi izuzmu pa se njegov branitelj Branimir Zorica žalio Vrhovnom sudu, koji je odlučio da se svjedočenje policajaca izbaci iz spisa.

U obrazloženju takve odluke Vrhovni sud navodi kako nije sporno da je Rođak prišao policajcima i prijavio da je počinio zločin, ali problem je u tome što on u tom trenutku nije imao odvjetnika, i to što je policajcima pristupio kao građanin.

Kako objašnjava Slobodna, prema praksi Ustavnog suda obavijesti od građana nemaju dokaznu snagu pa se policajce ne može ispitati o Rođakovom priznanju. Zbog toga je veliki dio iskaza koji su policajci dali 21. siječnja izdvojen kao nezakonit dokaz. “Djelatnik policije u konkretnoj situaciji može se ispitati kao svjedok samo na okolnosti koje je utvrdio vlastitim opažanjem”, navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda.

Što je ispričao policiji? 

Nekoliko sati nakon što je djecu bacio s balkona, Josip Rođak je prišao policajcima koji su bili u službenom automobilu i ispričao im što je učinio. Slobodna piše da im je rekao kako danima nije spavao te da jako voli svoju djecu. Navodno im je ispričao i kako se nije mogao smiriti niti spavati od kada mu je rečeno da će morati s djecom iseliti iz kuće koju je unajmio. Rođakov branitelj smatra kako njegov klijent nije bio ničega svjestan nakon što je počinio zločin.

Psihijatrijsko – psihologijsko vještačenje, kojem je podvrgnut nakon uhićenja, pokazalo da je Rođak „osoba disocijalne strukture ličnosti kod koje je razvijen uznapredovali psihoorganski sindrom”. Takvo je stanje posljedica hipertenzivnog hidrocefalusa, zbog kojeg je Rođak u međuvremenu i operiran. Vrhovni sud je konstatirao kako je kazneno djelo počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti. S obzirom na to da su mu je psiha trajno oštećena, sredinom veljače odbijen je njegov zahtjev za puštanje na slobodu, a sud je preporučio i izricanje sigurnosne mjere obveznog psihijatrijskog liječenja.