fbpx

Direktor u HUP-u dobio otkaz zbog seksualnog uznemiravanja žena

Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i direktor regionalnog ureda Osijek, u petak je dobio otkaz nakon što ga je više od deset zaposlenica HUP-a prijavilo za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu.

Index doznaje kako je HUP sve pokušao zataškati, međutim zaposlenice su ga prijavile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, Višnji Ljubičić, koja je za Index sve potvrdila.

“Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je zaprimila pritužbe više od deset zaposlenica Hrvatske udruge poslodavaca vezano za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu od strane osobe na rukovodećoj poziciji. Pravobraniteljica je provela ispitni postupak koji je u tajnosti i u očekivanju zaključka Hrvatske udruge poslodavaca, obavijestit ćemo vas o ishodu postupka”, odgovorila nam je Ljubičić.

U HUP-u ne žele otkriti detalje

Poslali smo upit i HUP-u, gdje su nam potvrdili da je Jakelić dobio otkaz, no nisu nam htjeli otkriti detalje.

“Hrvatska udruga poslodavaca snažno zagovora odgovorno poslovanje koje uključuje nultu stopu tolerancije prema svakom obliku mogućeg nekorektnog ponašanja ili komunikacije na radnom mjestu. Stoga je vodstvo udruge, odmah nakon što je zaprimilo pritužbu na neprimjereno ponašanje pokrenulo postupak sukladno internim procedurama i zakonskim obvezama, kako bi se utvrdile sve okolnosti i trenutačno otklonila svaka osnova za takve ili slične pritužbe. U detalje postupka i pritužbi ne možemo ulaziti zbog obveze čuvanja tajnosti u postupku, a Hrvatska udruga poslodavaca i Bernard Jakelić su raskinuli radni odnos”, stoji u odgovoru HUP-a za Index.

Slao im je poruke seksualnog sadržaja

Zaposlenice koje su ga prijavile se boje išta govoriti medijima jer ih je strah za svoja radna mjesta.

No doznajemo kako ih je Jakelić spolno uznemiravao, slao im je poruke seksualnog sadržaja i zvao ih kod sebe doma na večeru.

Jakelić je radio u HUP-u preko 24 godine. Bio je druga osoba HUP-a, odnosno zamjenik glavnog direktora i zato su se zaposlenice dugo vremena bojale prijaviti ga.

Poslali smo upit Jakeliću da nam komentira optužbe, odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Izvor: Index.hr