fbpx

Grad Zadar ukida naplatu poslovnih prostora dok traje pandemija

S obzirom da je na zadarskom području potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, gradonačelnik Branko Dukić je, uz mjere koje je na razini države donijela Vlada, donio izvanredne privremene mjere za pomoć lokalnom gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta.

Gradonačelnik je priopćio kako je na radnom kolegiju analiziran Vladin prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, a odnose se na obveze plaćanja poreza na dohodak, turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače kao i plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače te plaćanja spomeničke rente.

Uz spomenute mjere, prredložio je dodatne izvanredne privremene mjere od kojih je prva da se svi zakupci poslovnih prostora u vlasništvu grada u onim djelatnostima kojima je, odlukom Stožera civilne zaštite privremeno naložena obustava rada, u cijelosti oslobađaju plaćanja zakupa poslovnih prostora od dana stupanja na snagu odluke do dana opoziva.

Svi zakupci javnih površina za koje je županijski stožer 16. ožujka privremeno naložio obustavu rada u cijelosti se oslobađaju plaćanja zakupa tih javnih površina ukoliko u tom razdoblju imaju ugovoren zakup.

Ove mjere gradonačelnik će predložiti na usvajanje Gradskom vijeću Grada Zadra po žurnom postupku.

Ovisno o budućem razvoju i posljedicama epidemije izazvane koronavirusom, Grad Zadar razmatrat će i ostale mjere pomoći zadarskom gospodarstvu, kao i pomoći građanima, stoji u priopćenju.