fbpx

HRVATSKA NEPRIPREMLJENA Slom hrvatskog turizma, rezervacije pale 30%, panika i među poslodavcima

Turistička statistika za mjesec ožujak, očekivano, zbog širenja koronavirusa prilično je loša. Prema podacima iz e-Visitora, u prvih deset dana mjeseca ožujka bilježimo pad dolazaka i noćenja turista u iznosu od čak 30 posto, što je nezabilježeni pad u našoj bližoj povijesti.

Panika je zavladala i među hrvatskim gospodarstvenicima.

“Očekujemo prije svega da se mjerama spasi zaposlenost, odnosno radna mjesta i likvidnost u turizmu i to moraju zajednički napraviti vlada i sektor”, poručio je Boris Žgomba, koji je i predsjednik Uprave turističke kompanije Uniline te hrvatski predstavnik u krovnom Europskom udruženju putničkih agencija (ECTAA).

No, za razliku od bogatih zemlja, koje počinju s upumpavanjem novca u svoje gospodarske sustave, Hrvatska za to nema novca, ponovo je nepripremljena dočekala krizu.

“Mi već u prva dva mjeseca vidimo da nam izvozna inicijativa opada. Kakvu će represiju donijeti glede turističke sezone i to ćemo vidjeti relativno brzo, rekao je ministar Horvat dodajući da bi i veće plaće javnom sektoru mogle doći u pitanje.

“U ovom trenutku pripremamo izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja kojim želimo stvoriti prijelazni period ako dođe do pada gospodarskih parametara tijekom 2020. Stvorit ćemo jedan grace period od otprilike tri godine unutar kojeg svi korisnici poticajnih mjera neće morati vraćati dio tih sredstava do trenutka dok se svi parametri, prvenstveno gospodarski, ne samo u Hrvatskoj nego na razini Europe, ne poprave i dođu u neku stabilnu fazu rasta – rekao je.

Iako vladajući ne žele raditi paniku, te optimistično govore kako možda i nećemo ući u recesiju, ona je sasvim izgledna.

Nitko od uglednijih svjetskih ekonomskih analitičara i stručnjaka više ne sumnja: globalna recesija izazvana epidemijom koronavirusa je pred vratima. Nakon što se rasplamsao trgovinski rat između Kine i SAD-a, a poslije izlaska Velike Britanije iz Europske unije, epidemija koronavirusa definitivno je okončala razdoblje prosperiteta koje su karakterizirale niske kamatne stope, a koje je započelo nakon završetka globalne financijske krize 2008.

“S obzirom na to da je Kina blizu recesije, da Amerika teško može sama izdržati cijeli teret trenutne krize, Europi će biti praktički nemoguće izbjeći recesiju. No, može biti utješno to što će to biti prolazna recesija, bitno različita od financijske krize 2008. Dakako, ostavit će traga, bit će teških ekonomskih posljedica jer će šok epidemije koronavirusa puno koštati. Najteže će pogoditi turističke zemlje u kojima dominiraju uslužne djelatnosti. S makroekonomskog stajališta sve će se to oporaviti, ali mnogi će, upozoravam, teško stradati, kaže profesor Vladimir Gligorov dugogodišnji znanstveni istraživač u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču.