fbpx

HRVATSKU ČEKA KRIZA NEVIĐENIH RAZMJERA? Mirovinski fondovi izgubili milijune

Financijska tržišta su snažnim padom reagirala na pandemiju Covid-19 koja će prouzročiti veliku ekonomsku štetu na globalnoj razini. To se, naravno, odrazilo i na vrijednosti udjela hrvatskih mirovinskih fondova, među kojima najveći gubitnici imaju dvoznamenkaste minuse.

U posljednjih mjesec dana neki od tih fondova imali su minuse od preko 15 posto, što je zabrinulo mnoge njihove članove koji svaki mjesec u njih uplaćuju dio plaće. Kako je situacija još daleko od normalne, gubici su izgledni i u budućnosti. Nakon što su propašću Agrokora izgubili novac, udar koronavirusa mogao bi na koljena baciti mirovinski sustav, što će se neminovno odraziti na mirovine hrvatskih građana u budućnosti.

“Financijska tržišta ušla su u područje korekcije i trenutno vodeći svjetski dionički indeksi bilježe u ovoj godini dvoznamenkaste minuse, dok je domaće dioničko tržište čak i više pogođeno s obzirom na velik udio turističkih kompanija u Crobex indeksu. S obzirom na to da korekcija na tržištima nije izazvana ekonomskim neravnotežama već takozvanim black swan događajem (COVID-19 virusom), teško je davati prognoze oko tijeka ekonomskih kretanja koje će virus izazvati. Prema situaciji u Kini i Južnoj Koreji možemo se nadati da će pandemija biti izražena ali kratka, što bi uz već poduzete monetarne i fiskalne mjere diljem svijeta ipak moglo vratiti ekonomiju na uzlaznu putanju. U tom slučaju može se očekivati da bi se do kraja godine i financijska tržišta mogla oporaviti”, kažu iz Erste mirovinskih fondova.

No, ako se to ne ostvari, čekaju nas teška vremena.