fbpx

Koronavirus može preživjeti u zraku 3 sata, a na plastici danima

Nova studija koja se bavila proučavanjem koronavirusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19, došla je do važnih zaključaka o novoj vrsti virusa s kojom se svijet bori posljednja tri mjeseca. Znanstvenici su ustanovili da virus u zraku preživljava do tri sata, a na plastičnim i čeličnim površinama može živjeti i do tri dana, piše Fox News.

Istraživanje, koje je objavljeno na stranici medRxiv, utvrdilo je da novi koronavirus može živjeti na bakrenim površinama četiri sata, a na kartonu se zadržava do 24 sata.

“Rezultati koje smo dobili ukazuju na to da se virus prenosi zrakom i preko objekata koje koristimo i da može ostati živ u česticama zraka i do nekoliko sati, dok na površinama predmeta živi i do nekoliko dana”, navode istraživači studije, koja još nema recenzije.

Druga studija, objavljena u veljači, došla je do zaključka da je COVID-19 sličan drugim koronavirusima, kao što su SARS i MERS i da može preživjeti na metalu, staklu i plastici do devet dana. Usporedbe radi, virus gripe može preživjeti na površinama koje nas okružuju u prosjeku 48 sati. Ta studija, objavljena u časopisu Journal of Hospital Infection, ukazuje na to da bi se koronavirusi mogli “onesposobiti” za jednu minutu upotrebom sredstava za dezinfekciju koja sadrže “62-71 posto etanola, 0,5 posto vodikovog peroksida ili 0,1 posto natrijevog hipoklorita”, dok su druga sredstva koja sadrže “0,05-0,2 posto benzalkonij klorida ili 0,02 posto klorheksidina” manje efikasna.

Trenutno ne postoji djelotvoran lijek za borbu protiv virusa COVID-19, a rad na pronalaženju cjepiva je u tijeku.

U svijetu je do sada potvrđeno više od 127.000 slučajeva zaraženih, dok je od ove bolesti umrlo više od 4.700 ljudi.