fbpx

MINISTAR BEROŠ: “Bude li potrebno, uvest ćemo karantenu”

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je večeras u Dnevniku N1 televizije, gdje je još jednom pozvao građane da poštuju mjere koje je uveo Nacionalni stožer civilne zaštite.

“I dalje je broj zaraženih 206, no imamo 37 uzoraka koji su i dalje u obradi”, rekao je ministar.

Najvažnije držati razmak

“Najvažnija mjera zaštite je održavanje razmaka, bez obzira radi li se o otvorenom ili zatvorenom prostoru. Na zrak izađite samo ako ste sami, nikako s više osoba. Ondje gdje je mnogo ljudi razmak nije moguće održavati, a razmak je najvažnija mjera u borbi protiv ove epidemije, nemojte odlaziti. Održavanje razmaka je apsolutno potrebno. Zadnjih nekoliko dana preporuke se konkretiziraju, postaju mjere i situacija se s obizrom na pogoršanje stanja konkretizira”, rekao je Vili Beroš.

Prijeti li nam scenarij kao u Italiji? 

Na pitanje prijeti li nam talijanski scenarij, Beroš je kazao kako je činjenica da će broj oboljelih, ukoliko se ne budemo pridržavali mjera, biti mnogo veći. Rekao je i kako veći broj novooboljelih nije takav samo zbog toga što se sada uzorci testiraju na više mjesta.

“Nije to samo zbog toga što se testiranje vrši na više mjesta, mi ulazimo u uzlaznu liniju i čekamo trenutak kada nas ćemo doseći vrhunac. Ukoliko se ne budemo držali preporuka Stožera, broj oboljelih će biti daleko veći. Izbjegavanje socijalnih kontakata najbolje je što možemo učiniti za druge i sebe”, rekao je Beroš.

Kazao je i kako se iz Italije može vidjeti više pozitivnih elemenata, no da o učincima nekih lijekova koji pokazuju pozitivne efekte kod koronavirusa ne želi za sada govoriti.

Pojasnio plan za smještaj bolesnih 

Ponovno je pojasnio kakav je plan za smještaj oboljelih od koronavirusa.

“U KB Dubrava idu oni oboljeli s težom kliničkom slikom, ispred KB Dubrave je ekspedicijski logor hrvatske Vojske gdje će ići pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom koji zahtijevaju primjenu kisika. U bolnici će biti oni na respiratoru, dok kisik možemo primijeniti u svim uvjetima. Oni koji ne zahtijevaju primjenu kisika bit će u Areni Zagreb, a oni koji imaju blage simptome idu kući ili u tercijarne centre”, rekao je Beroš.

Neće se libiti proglasiti karantenu 

Na pitanje ima li naznaka da će se uvoditi karantena za Zagreb, rekao je kako su mjere koje se donose izbalansirane.

“Primjena naših mjera fino je izbalansirana i odgovara epidemiološkoj slici, ali bude li potrebno, bit ćemo spremni i provesti karantenu. Ukoliko za to dođe vrijeme, poduzet ćemo tu mjeru, mjeru izolacije, odnosno karantene”, rekao je ministar za N1.