fbpx

Naš poznati znanstvenik Igor Rudan u Nu2: “Najcrnji scenarij s koronavirusom nije vjerojatan”

Jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u svijetu, Igor Rudan, profesor biomedicine na Sveučilištu u Edinburghu i član Kraljevskog društva Britanske akademije znanosti, čovjek koji je dosad objavio više od 400 znanstvenih radova i 7 knjiga te je jedan od najcitiranijih znanstvenika hrvatskih znanstvenika, danas je gostovao u emisiji Nedjeljom u 2 na HTV-u. Rudan je s Aleksandrom Stankovićem najviše razgovarao o koronavirusu, temi koja ovih dana preokupira veći dio svijeta.

Prema Rudanu, nije vjerojatno da ćemo vidjeti najmračniji scenarij s koronavirusom. Ono što se trenutno događa znanstvenik je nazvao slow motion pandemijom. Istaknuo je koliko je važno usporiti širenje virusa. „Najcrnji scenarij je da koronavirus počne mutirati uslijed širenja među ljudima. Kad bi još takav mutirani virus ušao u neku disfunkcionalnu državu, imao bi šansu opstati i nitko mu ne bi mogao stati na kraj. To je krajnje nevjerojatno, ali kad imate neki potpuno novi virus, sve je moguće”, kazao je Rudan.

Nema razloga za uzbunu

Znanstvenik je objasnio da podatci o ubojitosti virusa nisu obuhvatili čitav uzoraka zaraženih. “Masa ljudi koja je oboljela u Wuhanu nije došla pod zdravstveni nadzor. Došli su oni jako bolesni. Nisu došli mladi ljudi, djeca, došli su stariji ljudi”, rekao je Rudan, koji je smatra da se podatci o smrtnosti od koronavirusa odnose na najteže slučajeve. Uvjerava kako dosadašnji tijek širenja bolesti ne daje povod za uzbunu.

“U Wuhanu su uspjeli na pet posto zaraženih zaustaviti epidemiju. Imate više slučajeva u Južnoj Koreji. Imali su ga u svim provincijama u Kini. A i Italija će sustići Kinu vrlo brzo. Razloga za paniku nema. Nije to ništa nepoznato znanosti. No, kako se susrećemo se s nečim novim, moramo biti oprezni da virus da ne mutira”, kazao je Rudan. „Umjesto straha, možemo reagirati i s određenim ponosom na ljudsku vrstu i čovječanstvo. Ovo sve ne bi mogli prije 20 godina na takav način“, dodao je.

Koronaviruse se nekada ignoriralo

Rudan je iznio pretpostavku koju smo ranije danas čuli i od ministra zdravstva Vilija Beroša. „Koronavirusi su sezonski i s dolaskom toplih dana ovaj virus bi se mogao prestati širiti. To je novi virus, pa ne možemo ništa garantirati, ali ne bi me iznenadilo da se zaustavi”, kazao je Rudan. Pohvalio je reakciju hrvatskih nadležnih službi, posebno istaknuvši i ministra Beroša i ravnateljicu Klinike dr. Fran Mihaljević, Alemku Markotić. Znanstvenik je predočio kako je došlo do pojave koronavirusa.

„Mi smo vrsta u nevjerojatnoj ekspanziji. Međutim, zadiremo u teritorij drugih vrsta, smanjujemo im opseg staništa, a njihovi virusi nastoje opstati i biraju pobjedničke vrste. Nestalo je 99 posto vrsta, pa je ljudska virusima vrsta zanimljiva, kao rezervoar. To će se događati i dalje. Prošla četiri koronavirusa su izazvala samo prehladu. Učeći virologiju krajem prošlog stoljeća, mi studenti nismo mislili da su oni važni, preskakali smo ih dok smo učili, misleći da nas o koronavirusu profesor sigurno neće pitati“, rekao je Rudan.

Međutim, ovaj koronavirus se profilirao kao neprijatelje broj jedan čovječanstva u 21. stoljeću, napominje Rudan, koji ističe kako je važno pomno pratiti što se s njim događa. Ipak, čini mu se da je čovječanstvo na neki način zaštićeno samim time što je postalo domaćin virusu. „Virusu je očito u cilju opstati. Dobro je što skače na nas. Ako želi nas koristiti za svoj rezervoar onda mora biti dobar gost”, kazao je Rudan.