fbpx

NISU PROVJERILI – APN za 75 posto ljudi nema pojma žive li zbilja u stanu koji su im sufinancirali

Državna agencija za čak tri četvrtine korisnika povlaštenih kredita ne zna jesu li prijavljeni u subvencioniranoj nekretnini, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Iz podataka koje je dnevnik od Agencije za pravni promet i promet nekretninama (APN) dobio nakon 18 dana čekanja, proizlazi da je Agencija, od dosad odobrenih 9450 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u 2017. 2018. i 2019. obvezu prijave prebivališta uspjela provjeriti samo za zahtjeve odobrene u prvoj godini subvencioniranja, dok su oni ostali, kažu, upravo u fazi provjere.

Provjerili tek subvencionirane kredite iz 2017. 

“Do sada za korisnike kredita čiji su zahtjevi odobreni u 2017. godini, od ukupno 2312 odobrenih zahtjeva dostavljeni su dokazi o prijavi prebivališta, osim za sedam korisnika kredita za koje je zatražena dodatna provjera od nadležne Policijske uprave”, poručili su iz APN-a.

Nadalje navode kako je za korisnike kredita, čiji su zahtjevi odobreni u 2018. i 2019. godini, u tijeku postupak dostave potvrda o prebivalištu koju je većina klijenata dostavljala kreditnim institucijama.

Ugovori raskinuti u samo 22 slučaja 

Gledajući u postocima, APN, agencija s ukupno 75 zaposlenika, od 2017. godine naovamo uspjela je samo za 25 posto odobrenih zahtjeva provjeriti jesu li njegovi podnositelji poštivali odredbe ugovora, dok je za tri četvrtine osoba kojima je odobren zahtjev i koje su ovim putem kupile stan, u ovom trenutku nemoguće reći jesu li u njemu prijavljene ili su nekretninu kupovale s nekom drugom namjerom, s obzirom na to da agenciji nisu dostavili potvrde.

Zanimljivo, prema podacima APN-a, postupak raskida ugovora o kreditiranju i povrat uplaćenih sredstava za subvencioniranje dosad je pokrenut u 22 slučaja, a bez subvencioniranih kredita, nakon što su oni isplaćeni, ostalo je ukupno 18 korisnika, donosi Jutarnji list.