fbpx

Njemačka će dijeliti novac da spasi ekonomiju

Pandemija koronavirusa već sada ima veliki utjecaj na svjetsku ekonomiju, a stručnjaci upozoravaju da nas najgore tek očekuje jer će svijet ući u goru recesiju od krize iz 2008.

Države su morale privremeno obustaviti poslovanje neesencijalnih kompanija za funkcioniranje društva, a među njima je i Njemačka gdje je do sada zabilježeno 53.340 slučajeva uz 395 smrti.

Njemačka je tako prije tri dana donijela paket mjera s ciljem zaštite radnika i poslova diljem zemlje. Ugledni The Economist ovakav paket naziva najkompletnijim u Europi i sastoji se od nekoliko djelova.

Glavna mjera je proširenje mjera za kratkotrajni rad što Nijemci nazivaju Kurzarbeit. Država će isplatiti 60-67% plaća radnicima sa smanjenim radnim vremenom. Ista mjera je kopirana diljem Europe i pomogla je sačuvati radna mjesta u Njemačkoj od 2008. do 2009., no sada je potrebno napraviti dosta više pogotove za poslove koji su preko noći ostali bez kupaca poput hotela, restorana, kafića, itd…

10 milijardi eura

Vlada zato planira proširiti Kurzarbeit na 2.15 milijuna radnika što će ih koštati 10 milijardi eura za jednu godinu.

Velike firme mogu iskoristiti dio od 400 milijarde eura koje je osigurao Ekonomski stabilizacijski fond. Dodatnih 100 milijardi mogu povući poduzetnici za direktne investicije u kapital svojih kompanija. Mali i srednji poduzetnici kao i freelanceri mogu dobiti od devet do 15 tisuća eura kako bi pokrili troškove kao što je primjerice plaćanje najamnine poslovnog prostora ako mogu dokazati da je pandemija imala utjecaj na njihovo poslovanje. Ministar financija Olaf Scholz je obećao nove mjere za poduzetnike nakon prolaska pandemije.

Njemačka je tako već sada osigurala barem 750 milijardi eura pomoći svojoj ekonomiji, a do toga je došla tako da se riješila “puno svetih krava”.

Tako je ukinuta politika o nezaduživanju koja je na snazi od 2014. i koja limitira zaduživanje države na 0,35% ukupnog GDP-a. Njemačka se već zadužila 156 milijarde eura ove godine odnosno 4% ukupnog GDP-a.