fbpx

Objavljene kazne za kršenje samoizolacije, penju se i do 120.000 kuna!

Osobe kojima je propisana samoizolacija moraju boraviti u svojim domovima i prekinuti bliske kontakte s drugim osobama. Pošto je riječ o prilično nesvakodnevnoj situaciji, pojam samoizolacija je mnogima novost. Bilo je tako u više navrata situacija gdje su građani prijavljivali da netko krši samoizolaciju.

Najradikalniji poznati primjer je čovjek koji je testiran na koronavirus, ali je, prije nego je dobio rezultate, sina vodio u Klaićevu bolnicu na vađenje krvi. Kasnije su rezultati pokazali da je muškarac pozitivan na koronavirus.

Prva kazna je osam tisuća kuna, ali onda drastično rastu

Državni inspektorat je danas poslijepodne objavio kakve su kazne. Prva kazna za nepridržavanje odluke o samoizolaciji je osam tisuća kuna. No, ako se više puta krši samoizolacija, kazne se penju. Najviša kazna iznosi 120.000 kuna.

“Temeljem Zakona o državnom inspektoratu (članak 127.) fizičkoj osobi koja se nije pridržavala uručenog Rješenja, sanitarni inspektori Državnog inspektorata izdati će Prekršajni nalog na iznos od 8.000,00 kuna.

Istovremeno sanitarni inspektori Državnog inspektorata uz Prekršajni nalog prekršitelju će uručiti i Rješenje o izvršenju rješenja temeljem članka 139. Zakona o općem upravnom postupku, kojim će opomenuti prekršitelja ako se ne bude pridržavao naredbe temeljem izdanog Rješenja sanitarnih inspektora DIRH-a, da će platiti novčanu kaznu i to: prvi puta u iznosu od 30.000,00 kuna, drugi puta u iznosu od 60.000,00 kuna, treći puta u iznosu od 120.000,00 kuna a sve sukladno članku 142. Zakona o općem upravnom postupku.

Nadalje, izvršenje naplate tako izrečene novčane kazne izvršit će se prisilnim putem FINA-e”, stoji u priopćenju.