fbpx

Plenković najavio nove mjere za gospodarstvo: “Ova kriza je gora od one 2008.”

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da će gospodarska šteta prouzročena koronavirusom, biti teža nego što je bila 2008. kad je globalna ekonomska kriza počela bankrotom banke Lehman Brothers, te da u Hrvatskoj slijede novi paketi pomoći gospodarstvu.

Premijer je to rekao novinarima u Lazu Bistričkom gdje je obilazio područja pogođena potresom u Krapinsko-zagorskoj županiji.

“Mi smo zaista promptno reagirali sa 63 mjere, vrlo jasno predstavili ono što je u ovom trenutku najbitnije, olakšali sve što možemo, osobito privatnom sektoru. Tijekom idućeg tjedna izaći ćemo s još jednim paketom mjera”, najavio je Plenković.

Kako je rekao, s obzirom na to da u ovom trenutku nema naznaka kad ćemo imati lijek, cjepivo, ne znamo ni koliko će nam vremena trebati da steknemo imunitet te nas to “sve skupa stavlja u posebne okolnosti.”

Plenković je ocijenio da će vlada maksimalno angažirano donositi odluke i poteze koji su u najboljem interesu hrvatskih građana. Najavio je da će se “pronalaziti likvidnost i sredstva na sve moguće načine, što na domaćem tržištu, što na međunarodnom.”

Plenković: Sve će ovisiti o tome koliko će ova kriza trajati

Sve će ovisiti o trajanju ove krize, naglasio je premijer i ponovio da će Hrvatska od cijelog Corona investment plana dobiti milijardu i 160 milijuna eura. Prva tranša je 240 milijuna i dio toga je već krenuo, dio će doći početkom travnja. Hrvatska će koristiti sva sredstva koja su na raspolaganju iz europskih fondova u borbi protiv pandemije. “Isto tako ćemo nastojati objasniti, kad izračunamo kolike su štete, što nam sve s europske razine može pomoći oko saniranja posljedica potresa”, rekao je Plenković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li doći do izmjena zakona koji sada predviđa plaćanje tek pet posto od nastalih šteta u potresu, Plenković je najavio da resorno ministarstvo radi na zakonskim izmjenama.

Što se tiče zakona nastojat ćemo naći jedno rješenje koje će uzeti u obzir posebnosti ovog potresa koji je bio velik i koji je pogodio golemi broj ljudi, najavio je premijer

Novinare je zanimalo i poštuju li se sve mjere opreza u hrvatskim tvrtkama, prema preporukama Nacionalnog stožera, i jesu li poslodavci svojim radnicima osigurali dovoljno zaštitne opreme.

“Jučer sam razgovarao s kineskim premijerom Lijem, oni će dati dio donacija, ostalo smo naručili s velikim kineskim kompanijama, nabavu materijala, zaštitnu opremu prije svega za zdravstvene ustanove, ali isto tako i za sve ostale službe koje to moraju imati, i policija i vatrogasci i carinici, inspektori, vojska, a bit će toga dovoljno s obzirom na to da se želimo osigurati na dulji rok, za sve kojima je potrebno”, odgovorio je Plenković.

Izvor: Hina