fbpx

Plenković najavio zatvaranje shopping centara, kina, klubova, teretana…

U 15 sati počela je sjednica vlade na kojoj će se donijeti niz mjera za borbu protiv koronavirusa.

Većina mjera odnosi se na gospodarstvo, posebno na turizam koji će najviše osjetiti krizu koju je izazvao koronavirus.

Plenković je najavio da će se postrožiti mjere idućih dana, a što se tiče kretanja stanovništva. Tako će se zatvoriti brojne trgovine, kina, shopping centri, teretane. Također, zatvaraju se izložbe, galerije… Premijer je dodao kako neće biti niti ovrha ni deložacija.

Ponovio je važnost održavanja razmaka među ljudima te još jednom apelirao na ljude da redovito peru ruke.

“Dinamika porasta je umjerena, pod kontrolom je”, rekao je Plenković.

“Ovaj podatak je najbitniji. Prije 17 dana Španjolska je imala 58, danas ima 11.000 zaraženih”, rekao je Plenković.

“Želim zahvaliti kolegama u stožeru Civilne zaštite, posebno Božinoviću i Berošu. Zahvaliti svim u zdravstvenim ustanovama, ljudima koji rade u trgovini”, rekao je Plenković.

“Apleriam na sve građane da detaljno prate upute, ovo je trenutak za visoki stupanj osobne odgovornosti”, rekao je Plenković.

“Mjere koje ćemo danas poduzeti su izrazito važne”, rekao je Plenković.

“Stožer će idućih dana donositi mjere, vjerojatno o privremenoj obustavi rada niza trgovina, kina, centara, uslužnih djelatnosti, teretana, obustava održavanja revija, sajmova, noćnih klubova”, nabrajao je Plenković.

“Dva su cilja ekonomskih mjera- zadržavanje radnih mjesta i sprečavanje nelikvidnosti. Situacija je danas puno bolja nego prije nekoliko godina, odgovorni smo”, rekao je Plenković.

“To nas čini otpornijima i spremnima. Ovo su izvanredne okolnosti, mi ćemo kao vlada na ovoj sjednici predstaviti niz mjera za pomoć gospodarstvu. Jedno su mjere koje nisu zakonskog karaktera, a drugo su mjere zakonskog karaktora. Za te druge tražit ćemo potporu sabora. Cilj je da odgodimo javna davanja poreznih obveznika”, rekao je Plenković.

Zatim je nabrojio mjere koje bi trebale pomoći turizmu, a koje se ondose na odgodu plaćanja.

“Odgodit ćemo plaćanja zakupnine za poljoprivredna zemljišta u vlasništvu Hrvatske”, dodao je.

Također, Plenković je rekao da neće biti deložacija i ovrha dok traje pandemija.

Vlada pokreće web stranicu

“Popodne ćemo organizirati posebnu web stranicu gdje će građani moći dobiti sve informacije na jednom mjestu o koronavirusu”, rekao je Plenković.

Podsjetio na najvažniju stvar

“Najvažnije je, apeliramo na građane da vode računa o higijenskim navikama”, rekao je Plenković.

“U svakom slučaju, poruka o smanjenju društvenih kontakata je mjera koju bi želio da javnost shvati kao bitnu”, rekao je premijer.

“Važno je da pokažemo odgovornost, bez panike. Zahvaljujem oporbenim strankama na visokom stupnju razumijevanja, kao i razumijevanje sindikata i poslodavaca”, rekao je Plenković

Marić predstavlja mjere

Riječ je uzeo Zdravko Marić. Rekao je da je nulti cilj očuvanje zdravlja.

“Uz to je najvažnije gospodarstvo”, rekao je Marić.

“Ovaj set mjera ima za cilj očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, umanjivanje svih šteta koronavirusa. Ta šteta je već vidljiva, a teško ju je sad u potpunosti sagledati. Mjere koje predlažemo danas, vjerujem da će se mnogi složiti, je da su u skladu s očekivanjima”, rekao je Marić.

“Prema svim informacijama koje imamo, te mjere su na tragu što se razmatra i na razini EU. U ovom cijelom procesu nije samo fokus na izvršnu vlast i fiskalnu politiku, drago mi je da su guverner i cijeli njegov tim uključeni”, rekao je Marić.

“Došli smo do brojke od 63 mjere”, dodao je Marić. Kaže da se odnose na gotovo sve resore.

“Pokazali smo u ovim okolnostima i kratkom vremenu da smo u stanju napraviti ovaj paket. Sad je na redu provedba”, dodao je.

“Omogućuje se odgoda plaćanja pojedinih javnih davanja – porezu na dohodak, na dobit i doprinosima. No slijedit će ih čitav niz javnih davanja. Ta odgoda je tri mjeseca, a moguće će je biti prolongirati za dodatna tri mjeseca. A kad se stvari krenu poboljšavati, omogućuje se obročna otplata do 24 mjeseca bez kamata”, rekao je Marić.

“Nakon što uputimo ove mjere i usvojimo ih, nadam se, u četvrtak, da krenu što prije, da se efekti vide u kratkom roku”, rekao je Marić.

“Ne očekujemo da će ovo biti završne mjere. Mislim da smo isporučili jedan dobar posao”, rekao je Marić.