fbpx

PLENKOVIĆ: “Nalazimo se pred krizom koja će biti teža nego ona 2008. godine”

Premijer Andrej Plenković i ministri danas su se obratili medijima i javnosti kako bi izvijestili o novostima po pitanju mjera koje Vlada donosi zbog krize prouzrokovane korona virusom.

Andrej Plenković na samom je početku obraćanja sumirao situaciju u svijetu te rezultate pandemije korona virusa.

– Razmjeri pandemije imati će nesagledive gospodarske posljedice na cijeli svijet. Vjerovali smo da su najveće krize iza nas. Danas smo pred krizom, koja će po svim procjenama, biti teža nego što je bila kriza 2008. godine. Najvažnije je da sačuvamo gospodarsku aktivnost – pojasnio je Plenković, dodajući kako je sada pred nama bitka za sačuvanje radnih mjesta, te da će Vlada svoje mjere prilagođavati situaciji.

Svjedočimo simetričkom šoku

Premijer je istaknuo kako su danas otvorena i dva računa ministarstva financija, jedan za koronavirus, jedan za posljedice potresa gdje svaki građanin može donirati dio sredstava. Također, donaciji će se pridružitit i ministri.

– Mi smo svjedoci simetrijskog šoka.

Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni na rashodovnoj strani. Sve ove naše mjere su pripremljene na jedinstven i cjelovit način, osmišljenje su kao koncept pristupa za ovu prvu inicjalnu fazu.

Mi ćemo našu plaću donirati za ožujak donirati na račun za Zagreb, kazao je Plenković.

Ministar Zdravko Marić istaknuo je kako se od danas mogu podnijeti zahtjevi poreznoj upravi za mogućnost odgode plaćanja pojedinih javnih i poreznih davanja.

– Svaki korisnik zahtjev može podnesti putem interneta. Postupak nije kompliciran, a prijaviti se mogu svi koji su pogođeni krizom – dodao je.

Ministar Marić istaknuo je kako ovaj prvi inicijalni set mjera može polučiti efekt u kratkom roku, ali da Vlada mora početi planirati i mjere za duže razdoblje.

Odgađaju se porezna davanja

Odgađaju se sve vrste poreznih davanja, kaže Marić, te je dodao kako će povrat poreza ove godine ići ranije.

Ministar je još jednom naglasio da je prvi kanal za poduzetnicima za prijavu službena stranica porezne uprave, te e-porezna.

Marić je poručio kako je razgovarao i sa svim vodećim bankama u Hrvatskoj o moratoriju kredita za građane i poduzetnike. Osim toga, u suradnji s HAMAG BICRO-om Vlada će osigurati dodatna likvidna sredstva za, prije svega obrtnike i male poduzetnike.

40.000 ljudi na državnom minimalcu

– Do ovog trenutka imamo oko 7.400 prijava poslodavaca koje uljučuju oko 40 tisuća radnih mjesta – kazao je ministar Josip Aladrović, te dodao kako se 80 posto zahtjeva već obradilo.

Ovaj paket mjera Ministarstva rada prije svega namjenjene su onim najosjetljivijim sektorima, točnije ugostiteljima, ali i ostalim uslužnim djelatnostima.

– Posebno smo stimulirali o one koji imaju od 10 zaposlenika – kazao je, te dodao kako imaju veliki broj kriterija koje poduzetnici moraju zadovoljiti kako ne bi došlo do zlouporabe mjera.

– Ove mjere nisu savršene, ali nastojat ćemo ih u narednim danima dodatno uskladiti i doraditi – kazao je.

Ministar je istaknuo kako će isplate krenuto već slijedeći tjedan i da će svi oni koji se sada prijave isplate dobiti do 15. travnja.

Za srednja i velika poduzeća Vlada u suradnji s bankama planira još jednu mjeru koja će startati 1. travnja.

Prva mjera je moratorij svih rata za ruralni razvoj mikro i malih zahtjeva. Neće dospijevati kamata niti glavnica do 31. srpnja. Druga mjera je prolongiranje i moratorij na otplatu svih kredita kojima je jamstvo izdao Hamag BCIRO. Treća mjera su povoljni mikro zajmovi od tisuću do 25 tisuća eura. Kamatne stope smanjuju se na maksimalno jedan postotni poen, poček je 12 mjeseci i rok otplate do tri godine.

Na samom kraju mjere pomoći poljoprivrednicima predstavila je ministrica Marija Vučković, koja je istaknula kako ministarstvo očekuje i pomoć EU.