fbpx

PLENKOVIĆ ŽELI NOVCEM VRATITI ISELJENIKE, A ONI PORUČUJU: “Nema toga što mogu ponuditi da se vratim u Hrvatsku, a evo i zašto”

Nepravda, korupcija, uhljebništvo, nepotizam, podobnost prije sposobnosti samo su neki od razloga koji su potaknuli ljude na odlazak, ali čini se da to naši vladajući i političari općenito ne mogu shvatiti

Nije tajna da se iz Hrvatske, osobito od ulaska u EU, iselilo jako puno ljudi. Neki su prvo možda odlazili zbog financijske situacije te zarade i boljeg posla, međutim, posljednjih nekoliko godina, Hrvati trajno napuštaju Lijepu našu zbog drugih stvari. Nepravda, korupcija, uhljebništvo, nepotizam, podobnost prije sposobnosti samo su neki od razloga koji su potaknuli ljude na odlazak, ali čini se da to naši vladajući i političari općenito ne mogu shvatiti.

Ili barem djeluju kao da ne mogu jer da bi se iseljenici vratili potrebno je nešto što se ne može kupiti novcem, a to je promjena sklopa u glavama političara i to za 300 posto. Premijer Andrej Plenković prošlih dana najavio je poticajne mjere kojima planira potaknuti Hrvate da se vrate kućama. Jesu li te mjere dovoljne za povratak i u kojem bi se slučaju iseljenici vratili u Hrvatsku provjerili su novinari 24sata.

“Što god nam premijer nudi to nije dovoljno za povratak”
Domagoj Starčević (29) pet godina živi u Münchenu i tamo radi kao kuhar. Hrvatima koji razmišljaju o selidbi savjetuje da to i učine. Kada je riječ o situaciji u kojoj bi se vratio u Hrvatsku, ona bi morala biti takva da mu je ponuđen posao s dva slobodna dana u tjednu, veća plaća s punom prijavom te osigurana isplata plaće u mjesec dana. Domagoj se u ne planira vratiti te navodi da je žalosno da u Njemačkoj ima veća prava kao radnik nego kao radnik u svojoj zemlji. Matea Večerić (27) je inženjerka kemije i od 2016. živi u Japanu. Kaže da se ne bi vratila.

“Ne bih se vratila, jer kad jednom pronađeš svoje mjesto pod suncem i svrhu, neki životni cilj i stvoriš krug ljudi oko sebe koji te čine sretnim, nema toga što bi mi netko mogao ponuditi da me vrati. Da sam imala to od početka u Hrvatskoj, možda ne bih morala otići”, kazala je Matea za 24sata i dodala da za sada nastavlja svojim putem u Japanu, državi u kojoj zarađuje tri puta više nego u svojoj domovini.

Sara Tešanović (30) iz Zagreba prije tri godine preselila se s dečkom u Njemačku. Kaže da tamo rade da bi živjeli dok su u Lijepoj našoj radili da bi preživjeli. Sara je odlučna jer ona se ne planira vratiti pa kaže da “što god premijer i ostali političari nama ponude, to neće biti dovoljan razlog za povratak”. Objašnjava da nije stvar u novcu, nego se radi o cjelokupnoj situaciji. Iseljenica Andrea Šimunović (26) smatra da je Plenkovićeva najava samo predizborni trik pa misli da se nitko zbog toga neće vratiti.

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, tvrdi da od početka 2020. imamo nove mjere zapošljavanja. Iako je to rekao, Aladrović nije objasnio kako misli potaknuti povratak iseljenih Hrvata.

Izvor: Danas.hr