fbpx

PORUKA VLADI: “Odmah zatražiti pomoć iz EU fondova!”

Pohvalivši rad Nacionalnog stožera za borbu protiv koronavirusa koji uz male, kako je rečeno na konferenciji za novinare- „porođajne muke” – radi dobro, poštujući pravila struke, županijski SDP ukazao je danas na potrebu aktiviranja mjera koje će biti usmjerene oporavku gospodarstva .

Naglasivši uvodno kako imaju saznanja da građani često krše mjere samoizolacije, predsjednica županijskog ogranka Renata Sabljar Dračevac ukazala je na potrebu pooštravanja mjera kontrole, a u cilju održavanja discipline građanstva: Kazna je od 3 do 8 tisuća kuna ali ako se epidemija proširi svi ćemo biti u velikom problemu.

SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović poručuje da trošak samoizolacije ne smije pasti na leđa građana, pa traži od Vlade da u saborsku proceduru hitno uputi zakonske odredbe koje će to spriječiti. U kratkoročne mjere oporavka gospodarstva ubraja i sljedeće: Koristiti mandat predsjedanja Europskim vijećem za pokrenuti inicijativu da se omogući korištenje sredstava EU fonda solidarnosti za sanaciju direktnih gospodarskih šteta uzrokovanih ovom krizom – kazao je Vidović, koordinator IX izborne jedniice.

Jer, vidljivo je da je predsezona klekla, a pitanje je što će biti s turističkom sezonom -dodaje Vidović. Stoga traži da Vlada odmah pokrene pregovore s bankama u cilju: Moratorij na otplatu već ugovorenih kredita poduzeća i građana. 6 mjeseci moratorija + još eventualno 6 je mjera koja bi pomogla i tvrtkama i građanima. Mi tražimo da se za to vrijeme odgode naplate glavnica i kamata. Banke to mogu podnijeti.

Iz popisa dugoročnih mjera oporavka gospodarstva SDP-ov saborski zastupnik izdvaja prioritet: Država bi trebala napokon krenuti s ozbiljnom politikom ulaganja u staračke domove, to je ono što nas sve muči- ustvrdio je Vidović.

Vlada mora već danas upozoriti EU na štete koje će trpiti hrvatsko gospodarstvo, rečeno je uz ostalo na konferenciji za novinare u Zadru gdje su predstavljene SDP-ove kratkoročne, srednjoročne te dugoročne mjere oporavka gospodarstva.

Izvor: HRT