fbpx

POTPUNA KONTROLA POD IZGOVOROM EPIDEMIJE Vlada želi pratiti mobitele svih građana

Prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je vlada Andreja Plenkovića po hitnom postupku poslala u sabor dosad je najveći udar vlasti na prava građana RH u epidemiji koronavirusa.

Za razliku od privremene, razmjerne i argumentirane mjere ograničavanja kretanja kako bi se postiglo socijalno distanciranje i time usporila transmisija koronavirusa u populaciji, ono što vlada želi s ovim hitnim izmjenama zakona je dobiti mogućnost masovnog praćenja mobitela građana.

S ovim prijedlogom postoji niz problema.

Je li intencija izmjene zakona da se može pratiti kretanje građana kojima je određena mjera samoizolacije? Ako jest, zašto to nije eksplicirano u prijedlogu zakonskih izmjena?

Nadalje, ovim prijedlogom Plenkovićeve vlade se značajno šire ovlasti službi kada je riječ o nadgledanju i praćenju građana preko mobitela, ali tu ekspanziju špijuniranja ne prati prijedlog dodatnog nadzora nad ovim aktivnostima državnog aparata. Sve to ostaje bez nadzora.

Upitna je i praktična primjena ovih mjera. Što ako netko ostavi mobitel doma, a ode van kršiti samoizolaciju?

Naime, mogućnost da vlast preko mobitela prati kretanje građana može u aktualnoj situaciji pandemije koronavirusa imati smisla kao mjera koja bi se provodila u ograničenom vremenskom roku, iako je prijeporna s pozicije ljudskih prava, ustava i praktičnosti.

Hrvatska javnost ima već dovoljno iskustva sa skandalima u tajnim službama, tako da je teško povjerovati kako se ove mjere nadzora neće koristiti kada epidemija splasne, da će ih se vlast samo tako odreći. Mogućnost zloupotrebe je time veća jer nema nikakvog nadzora nad provođenjem tih mjera.

Protiv ovog zakona ustala je cijela oporba.

“Tražimo da se zakonom jasno definira na koga se mjera odnosi, koliko dugo će trajati i u kojem opsegu. Tim više što smo tek sada čuli da vlada razmišlja o uvođenju izvanrednog stanja sukladno članku 17 ustava”, rekao je Peđa Grbin iz SDP-a.

“Mislimo da je ovaj prijedlog neracionalan, Ništa se ovom mjesrom neće postići. Postoje razni načini da se prate oni kojima je određena samoizolacija. A ne da se prate mobiteli svih ljudi. Ne možemo dopostiti da se krše ljudska prava i slobode pod izlikom borbe protiv epidemije. U ovoj su vladi i ljudi iz bivšeg režima koji imaju taj totalitarni refleks, mi to ne smijemo dopustiti”, kazao je Nikola Grmoa iz Mosta.