fbpx

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Zadarskoj županiji, zaražena djevojka iz Biograda

Stožer civilne zaštite Zadarske županije potvrdio je danas da je od koronavirusa oboljela prva osoba na području Zadarske županije. Radi se o mlađoj ženskoj osobi s područja Biograda koja se s još jednom suputnicom vratila iz Dubaija.

Oboljela djevojka je bila savjesna pa je s članovima svoje obitelji bila u samoizolaciji, a imala je blage simptome oboljenja i temperaturu od 37,2.

Ovo je prvi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom u Dalmaciji.

“Molimo građane da se drže preporuke struke”, upozorio je Stožer na konferenciji za medije. Pozvali su sve koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom da se jave epidemiolozima.

“Osoba nije došla iz zemlje u kojoj vlada epidemija. Došla je preko Afrike iz Dubaija. Jako se savjesno ponašala, nije imala jake simptome, blaga grlobolja i blaga temperatura. Jako je važno znati da se ta osoba jako savjesno ponašala, putovala je s još jednom osobom i odmah je otišla u samoizolaciju. Imala je jako blage simptome, ali je instinktivno posumnjala i dobro da je posumnjala”, rečeno je na konferenciji za medije.

Ravnatelj zadarske bolnice kazao je kako se radi o mlađoj osobi. “Nalazi se u bolnici i ima blaže simptome. Važno je da se bolnica u potpunosti pripremila za ovakvu situaciju, zatvoreni su svi sporedni ulazi, a na glavnom je postavljen šator s djelatnicima koji će sve pacijente uputiti što i kako dalje”, kazao je.

Djevojka je sada u izolaciji zadarske opće bolnice i ima blage simptome zaraze, dok su svi članovi njene obitelji u samoizolaciji. Oni još uvijek nisu testirani, ali im se prati stanje i kod prve pojave simptoma bit će im uzeti brisevi.

12 novozaraženih, ukupno 81

Podsjetimo, u Hrvatskoj je danas potvrđeno 12 novih pozitivnih bolesnika na koronavirus te ih je sada ukupno 81, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Što se tiče liječnika koji su oboljeli, ministar je rekao da smo dobro i dovoljno organizirani te da možemo u svakom trenutku omogućiti preraspodjelu liječnika, medicinskih sestara i drugog zdravstvenog osoblja kako bi se osiguralo primjereno pružanje zdravstvene djelatnosti.

“Naše pripreme za 3. fazu su adekvatne. Jutros sam se čuo s ravnateljima bolnica u Splitu, Osijeku i Rijeci. Svi su ono što smo im naložili shvatili ozbiljno”, rekao je ministar.

Istaknuo je da epidemiološka situacija u Europi nije dobra jer zemlje bilježe porast oboljelih i umrlih. Za Hrvatsku je bitno, ističe Beroš, da je svih 24 testiranja na istoku zemlje negativno, što znači da je epidemiološka struka odradila sjajan posao. Napravljeno je 1205 testiranja.