fbpx

SDP uputio u Sabor paket mjera za pomoć gospodarstvu

Mi u SDP-u smo prije mjesec dana upozorili na krizu koja dolazi zbog Corona virusa i kako se za tu krizu moramo pripremati. Prije 2 tjedna, nakon proglašenja pandemije, predstavili smo više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo, stoji u priopćenju SDP-a koje prenosimo u nastavku.

Ovih dana postaje jasno kako su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne i kako se u provedbi kasni. Nažalost, građani i poduzetnici osjećaju veliku neizvjesnost i strah, oni ne znaju što im je činiti. U proteklim danima mnogi ljudi ostaju bez posla, bez prihoda za svoje obitelji. Vrijeme curi. A vremena nema.

Na mnogim mjerama koje smo mi predložili i na kojima inzistiramo, inzistiraju i sami poduzetnici i građani pogođeni krizom.

Glavni cilj našeg Paketa za spas gospodarstva je obustava plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplata plaća radnicima dok traje kriza, te odgoda plaćanja kredita za građane i gospodarstvo. Stoga smo danas u saborsku proceduru poslali Paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta.

ZA RADNIKE

• Isplata naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5100 kn
• Povećanje naknade za samoizolirane radnike – prijedlog je da osnovica bude na razini prosječne plaće – duplo veća nego sad
• Povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kn kako bi poduzetnici koji su u mogućnosti mogli stimulirati radnike koji rade u posebno otežanim uvjetima krize, dostavljače, vozače, prodavače, zdravstvene radnike, itd.
• Plaćeni dopust za jednog roditelja kako bi skrbili o djeci za vrijeme trajanja krize
• Odgoda kredita za građane

ZA GOSPODARSTVO

• Prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit
• Oslobađanje od plaćanja doprinosa
• Prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste – obrtnike i iznajmljivače
• Moratorij na kredite
• Suspenzija zatezne kamate

Kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza, predložili smo da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, idu na minimalnu plaću.

Nedopustiva je najava koja je stigla iz Vlade o smanjenju radničkih prava. Kriza uzrokovana Corona virusom, ne smije biti razlog za ukidanje radničkih prava, ali ni ljudskih prava i sloboda.

Hrvatska nema vremena za čekanje, potrebno je početi donositi Odluke i spasiti gospodarstvo i radna mjesta dok još nije kasno.

Želim još jednom zahvaliti svima koji su na prvoj liniji obrane od virusa i koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili naše.

Još jednom vas pozivam da se svi striktno pridržavamo mjera i uputa kako bi spriječili širenje ove epidemije.

Predsjednik SDP-a Hrvatske
Davor Bernardić