fbpx

Što podrazumijeva samoizolacija

To znači boravak u kuci/stanu bez kontakta s drugim ukucanima i spavanjem u zasebnoj sobi.Nužne kontakte s ukućanima ne valja ostvarivati zajedničkim boravljenjem u istoj prostoriji duže od 15 minuta i na udaljenosti manjoj od 2metra. Pri tome držati kiruršku jednokratnu maskicu preko nosa i ustiju

Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije

Osobe koje prelaze granicu i ulaze na područje Republike Hrvatske obavezne su 14 dana biti u samoizolaciji.

Samoizolacija podrazumjeva boravak u kuci/stanu bez kontakta s drugim ukucanima i spavanjem u zasebnoj sobi. Nužne kontakte s ukućanima ne valja ostvarivati zajedničkim boravljenjem u istoj prostoriji duže od 15 minuta i na udaljenosti manjoj od 2 metra. Pri tome trebate držati kiruršku jednokratnu maskicu preko nosa i ustiju. Prozračivati sve prostorije.

Ukoliko je nužno ostvariti kontakte s drugim ljudima izvan kućanstva, treba ih svesti na minimum, na udaljenosti 2 m i s maskom na licu. Osobe u samoizolaciji ne smiju ići ni na kakva mjesta gdje se ljudi okupljaju.

Dužni su za cijelo vrijeme pratiti svoje zdravlje i javiti se svom liječniku i/ili epidemiologu ukoliko naglo dobiju povišenu temperaturu i/ili kašalj i/ili kratkoću daha uz napomenu da su pod zdravstvenim nadzorom. Temperaturu treba mjeriti dva puta dnevno, neizostavno se javljati epidemiologu.

Sve navedeno osobe koje moraju biti u samoizolaciji su zakonski dužne provesti i podliježu kazni ukoliko se toga ne pridržavaju , a kontrolu provodi MUP sa sanitarnom inspekcijom.

Upozoravamo kako je ovo vrijeme ozbiljnosti i odgovornosti koje od svih nas i na svim razinama zahtjeva racionalan pristup, a prije svega praćenje i poštivanje preporuka naših stožera i epidemiologa koji na dnevnoj bazi, iz sata u sat donose odluke i daju upute kako se ponašati i kako se boriti s epidemijom koronavirusa.

Stoga zahvaljujemo svima koji se u ovom trenutku nalaze u samoizolaciji ikoji, poštujući upute, sprečavaju širenje koronavirusa.

Još jednom apeliramo na odgovornost, ozbiljnost i solidarnost. Ne trebamo podcjenjivati novonastalu situaciju, ali ni širiti paniku.

Novi sumnjivi slučajevi

Podsjećamo, tijekom jučerašnjeg dana u zdravstvene ustanove Zadarske županije javile su se dvije osobe sa mogućim simptomima na koronavirus, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Nakon pregleda liječnika osobe su upućene na kućnu samoizolaciju, a uzorci su poslani na analizu.