fbpx

STRADAT ĆE I HRVATSKA Koronavirus radi veliku štetu europskom turizmu

Turizam u Europi mogao bi pretrpjeti velike gubitke ako se nastavi širenje koronavirusa, a pogotovo ako zemlje uvedu strože mjere za zaustavljanje epidemije, poput ograničavanja putovanja.

Sjever Italije – europsko žarište epidemije

Trenutno je najpogođeniji sjever Italije koji je postao europsko žarište epidemije. Turizam čini oko 10 posto ekonomije Europske unije, a u nekim zemljama, poput Francuske, Italije ili Hrvatske, taj je postotak i veći. Osim toga, uz turizam je kroz zaposlenje vezano 30 milijuna ljudi.

Neki manji gradovi na sjeveru Italije u potpuno su blokirani te se procjenjuje da je u karanteni oko 100 tisuća ljudi. Otkazana su brojna javna događanja na kojima se trebao okupiti veći broj ljudi kako bi se spriječilo širenje virusa.

Situacija u Italiji gora nego nakon terorističkog napada u New Yorku

Talijansko turističko udruženje (Assoturismo Confesercenti) iznijelo je podatak da je za ožujak u nekim dijelovima zemlje otkazano turističkih aranžmana u vrijednosti od 200 milijuna eura u posljednjih desetak dana te su istaknuli da se “u novijoj povijesti talijanski turizam nije suočio s ovakvim krizom”, a situacija je lošija nego nakon terorističkog napada u New Yorku.

Također, treba uzeti u obzir to da u navedenu procjenu štete nisu uračunati prijevoznici, turistički vodiči, restorani i barovi, već samo hoteli i putničke agencije. Posebno je problematično što se pad bilježi i u dijelovima zemlje gdje do sada nisu zabilježeni slučajevi koronavirusa.

Mađarska vlada preporučila je svojim građanima da odgode putovanja u sjevernu Italiju. Također, bugarski avioprijevoznik Bulgaria Air planira otkazati svoje letove na liniji Sofija – Milano do kraja ožujka.

I ostali sektori vezani uz putovanja mogli bi biti teško pogođeni krizom pa su tako aviokompanije već upozorile da očekuju pad poslovanja, a IATA, međunarodno udruženje zračnog prijevoza, iznijelo je procjenu da bi gubici u 2020. mogli iznositi oko 29 milijardi dolara.

Prošle godine iz Italije stiglo preko milijun turista

Pad turizma u Europi pogodit će, naravno, i Hrvatsku koja spada među najveće ovisnike o turizmu među zemljama članicama EU-a. Italija je trenutno najveće žarište epidemije u Europi, a osim što nam je susjedna zemlja, što negativno utječe na percepciju turista, također nam je i vrlo važno turističko tržište.

Prošle je godine iz Italije u Hrvatsku došlo preko milijun turista koji su ostvarili preko pet milijuna noćenja.

Francuski ministar financija nedavno je rekao da imaju pad broja turista između 30 i 40 posto i stječe se dojam da se u ostalim turističkim zemljama EU-a ova prijetnja ozbiljnije shvaća nego u Hrvatskoj, u kojoj uglavnom od dužnosnika stižu umirujuće poruke. Ministar turizma Gari Cappelli danas je izjavio da imamo pad od 5 posto i da očekuje da će se cijela stvar smiriti dolaskom toplijeg vremena.

Izvor: Index.hr