fbpx

Strukovnoj školi Vice Vlatkovića 30 milijuna kuna iz europskih fondova za centar kompetentnosti

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je Strukovnoj školi Vice Vlatkovića 29.924.449,28 kuna iz europskih fondova za uspostavu centra kompetentnosti iz područja strojarstva.

Riječ je o bespovratnim sredstvima za financiranje projektnog prijedloga „Bolji uvjeti za učenje kroz rad – Unapređenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“.

Projekt je škola prijavila na natječaj „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020.“

Iznos odobrenih bespovratnih sredstava maksimalni je iznos sredstava koja se mogu dodijeliti ugovorom, a odobrenim sredstvima planirana je izgradnja suvremene automehatroničke radionice, a kao partneri na projektu tu su još i Tehnička škola te Srednja škola Biograd na moru.

„Prema analizama koje je radilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prije odabira 25 centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, strukovne škole Zadarske županije bile su u samom vrhu. Na temelju tih pokazatelja dobili smo dva centra, a ova sredstva su samo početak novih kapitalnih investicija u strukovnom obrazovanju“, najavio je župan Božidar Longin.

„Osim ovih sredstava Zadarska županija očekuje rezultat s još tri natječaja, od kojih je jedan za Strukovnu školu Vice Vlatkovića, te dva za Medicinsku školu. Vrijednost svih prijava prelazi 100 milijuna kuna, a odnosi se na naše dvije škole te njihove partnere iz naše županije te Karlovačke i Primorsko-goranske županije. Naime, to je bio uvjet za dobivanje sredstava, da prijavitelj ima partnere iz drugih županija prema geografskim i drugim kriterijima koje je prethodno odredilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja“, kazao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić.

Nakon odobrenih sredstava slijedi potpisivanje ugovora između Strukovne škole Vice Vlatkovića i Ministarstva, a potom provedba projekta.

„Neizmjerno smo sretni zbog ovoga i očekujemo da ćemo uspješno realizirati projekt. Uvijek smo težili najboljem. Tako i sada. Zahvaljujem našem osnivaču Zadarskoj županiji na potpori, ne samo u ovom projektu, već i za potporu koju nam cijelo vrijeme pružaju. Zahvalio bih i agenciji Zadra Nova s čijom smo stručnom pomoću izvršili prijavu za dobivena sredstva, a pomagat će nam i u realizaciji projekta“, istaknuo je ravnatelj strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić.

Podsjetimo, Zadarska županija ima dva centra kompetentnosti od ukupno 25 centara u Republici Hrvatskoj. Uz Strukovnu školu Vice Vlatkovića to je i Medicinska škola Ante Kuzmanića iz područja zdravstva.