fbpx

SUMRAK PRAVOSUĐA Odvjetnici organiziraju izbor, sa 700 eura će nagrađivati suce za najbolju presudu

Hrvatska odvjetnička komora organizirala je izbor najbolje prvostupanjske sudske presude koja je postala pravomoćna. U siječnju je na službenim web starnicama Komore objavljena obavijest da je formiran peteročlani žiri kojemu se mogu predlagati presude, a oni će između prijavljenih odabrati najbolju.

Najbolju presudu nagradit će sa 700 eura u kunskoj protuvrijednosti, a novac će isplatiti iz neformalne zaklade “Sanja Đanović”. Inače, Sanja Đanović je bila sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, voditeljica službe za praćenje i proučavanje sudske prakse.

Jutarnji list piše kako pojedinim odvjetnicima nije jasno zašto se Odvjetnička komora upustila u izbor najbolje presude, što se time želi postići i po kojim će kriterijima izabrati najbolju. Po njihovom mišljenju, situacija je bizarna.

“Nikada nisam čuo da se bilo gdje u svijetu nešto takvo događa. Poštujem kolegicu Đanović, ali ovakvo nešto me iznenadilo. Nisam čuo da odvjetnici igdje biraju najbolju sudsku presudu”, rekao je za Jutarnji ugledni zagrebački odvjetnik i dao kako ga najviše muče kriteriji po kojima bi se određena sudska presuda proglasila najboljom.

Mišljenja je, ako netko i treba uopće birati najbolju presudu, da je to onda Vrhovni sud.

“Ovo je sumrak struke. Bizarno i čudesno”, zaključio je.