fbpx

TO JE OPASNO Plenković je preko koronavirusa htio doći do kraljevskih ovlasti

Portalu Index je potvrđeno da je premijer Andrej Plenković na jučerašnjem sastanku vlade s predstavnicima klubova zastupnika u saboru u povode epidemije koronavirusa predložio da sabor vladi da ovlasti po kojima bi ona mogla donositi uredbe sa zakonskom snagom.

Da je Plenkovićeva ideja prošla, vlada i Plenković dobili bi gotovo diktatorske ovlasti

Da se ta ideja provela u praksi, značilo bi to da je sabor razvlastio samoga sebe, ali i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te da bi vlada i premijer Andrej Plenković dobili skoro pa diktatorske ili monarhističke ovlasti u trenutnoj situaciji epidemije, čiji je kraj i dalje otvoren.

Udar na demokratski poredak u Hrvatskoj

Prema postojećim zakonima, vlada uredbama može uređivati tekuće gospodarske politike, osim izmjena proračuna i donošenja poreza, za što je potrebna odluka sabora, dok u izvanrednim i ratnim okolnostima i ako se sabor ne može sastati, a državna tijela ne mogu obavljati ustavne dužnosti, predsjednik RH ima mogućnost donošenja uredbi sa zakonskom snagom.

Plenkovićev prijedlog zapravo je vrlo opasan pokušaj udara na demokratski poredak u Hrvatskoj i podjelu ovlasti između izvršne i zakonodavne vlasti, i to s ciljem da se sva moć vlasti koncentrira u vladi i de facto u rukama aktualnog premijera, što je potpuno neprihvatljivo unatoč epidemiji koronavirusa.

Neuvjerljiva naknadna interpretacija vlade

U međuvremenu je iz vlade u medije u offu puštena interpretacija kako je to bila samo jedna od više opcija koje se razmatralo na sastanku premijera i saborskih zastupnika te da Plenković zapravo nije mislio ozbiljno, no teško je povjerovati u tu verziju događaja. Da je doista tako, zašto je vlada zastupnicima uopće predlagala tu opciju?

Izvanredna situacija zbog koronavirusa nije prilika za misaone eksperimente s korjenitim promjenama ustavnog poretka u Republici Hrvatskoj, a po opravdanju koje je naknadno došlo iz vlade ispada da su se baš time bavili.

Takvih primjera nema u ostatku Europske unije

Također, nema primjera u Europskoj uniji da su vlade ostalih članica koje se također suočavaju s koronavirusom, predlagale da im nacionalni parlamenti prepuste svu moć. To je zasad “inovacija” samo Andreja Plenkovića, poznatog po izjavu “Ja mogu što hoću”.

Vlada već ima manje-više sve potrebne ovlasti da reagira u aktualnoj situaciji, a one mogu biti povećane u smislu toga da se centralizira odlučivanje, ali nikako da se razvlaste sabor i predsjednik RH.

Izazov koji predstavlja koronavirus ne smije se iskoristiti za to da si dio državnog aparata u atmosferi straha prigrabi ovlasti koje mu ne pripadaju niti pripadati trebaju. Saborski su zastupnici donijeli ispravnu odluku odbijanjem tog vladinog prijedloga.

Izvor: Index.hr