fbpx

Trump proglasio izvanredno stanje u SAD-u zbog koronavirusa

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je izvanredno stanje u cijelom SAD-u zbog pandemije koronavirusa.

Time se pozvao na Staffordov zakon koji ovlašćuje Federalnu agenciju za upravljanje u kriznim situacijama (FEMA) da zauzme središnju ulogu i oslobodi određenu financijsku potporu.

Rekao je kako to državi otvara pristup fondu od 50 milijardi dolara što je opisao kao veliku količinu novca za državne i lokalne zajednice koje su pogođene virusom.

Podsjetimo, u SAD-u je zaraženo 2030 ljudi, od čega je u posljednja 24 sata zaraženo 333 ljudi. Od posljedica virusa preminula je 41 osoba, a od virusa se oporavila 31 osoba.

Ranije zabranio letove iz Europe

Trump je prije dva dana na 30 dana obustavio sva putovanja iz Europe u SAD kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u SAD-u.

Zabrana će se primjenjivati od petka u ponoć po američkom vremenu.

“Da novi zaraženi ne bi ušli u našu zemlju, obustavit ćemo sva putovanja iz Europe u SAD u idućih 30 dana”, rekao je Trump u srijedu navečer u televizijskom obraćanju u Bijeloj kući. Poručio je i da se ograničenja putovanja ne odnose na Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je do sada potvrđeno 460 slučajeva oboljelih od koronavirusa.

Bijela kuća je nakon Trumpova govora precizirala da se zabrana odnosi na sve države članice Schengenske zone. To znači da je Irska isključena iz te zabrane jer nije jedna od 26 zemalja Schengenske zone, kao ni Bugarska, Hrvatska i Rumunjska.

Trump kaže da nema simptoma

Američki je predsjednik također istaknuo da nema nikakve simptome koronavirusa.

“Imamo liječnika u Bijeloj kući, moram reći brojne liječnike u Bijeloj kući, postavio sam im pitanje i rekli su mi: ‘Nemate nikakve simptome'”, rekao je predsjednik na konferenciji za novinare.

Trump se nedavno sastao s brazilskim čelnikom Jairom Bolsonarom za kojeg je Fox News objavio da je pozitivan na koronavirus, ali je on sam to demantirao.

Međutim, na koronavirus je pozitivan Bolsonarov tajnik za odnose s javnošću koji je bio u delegaciji u SAD-u.

Trump je istaknuo da je sljedećih osam tjedana ključno za pobjedu nad zarazom. “Moglo bi biti gore. Sljedećih osam tjedana bit će kritično”, kazao je.

Sljedećih tjedana Amerikanci će morati podnijeti žrtvu za svoju dugoročnu dobrobit, dodao je. “Zajedničkom akcijom i podijeljenom žrtvom, nacionalnom odlučnošću, mi ćemo prevladati prijetnju virusa.”

Trump je rekao da će federalna vlada u partnerstvu s privatnim sektorom ubrzati proizvodnju pribora za testiranje na koronavirus.

Dodao je da će oko 5 milijuna testova biti na raspolaganju, ali je i izrazio sumnju da će biti potrebni. Upozorio je svoje sunarodnjake da zatraže testiranje samo ako osjećaju da im je potrebno.

Možda će i Veliku Britaniju dodati na popis zemalja iz kojih se ne smije ulaziti u SAD

Američki je predsjednik bio pod udarom kritika zbog manjka pribora za testiranje i zbog banaliziranja zaraze u prvim danima epidemije.

Što se tiče restrikcija putovanja, Trump je rekao da bi mogao dodati i Veliku Britaniju na popis zemalja koje su pogođene ograničenjima.

Broj zaraženih u toj zemlji jako se povećao u posljednja 24 sata, kazao je. “Dakle, da, mogli bismo dodati tu zemlju na popis”, dodao je predsjednik, koji je u srijedu najavio zatvaranje na 30 dana granice SAD-a za sve putnike iz najvećeg dijela Europe.

Potpredsjednik Mike Pence ranije je kazao da je virus dosad zabilježen u 46 američkih saveznih država.

Zabilježeno je 1600 slučajeva zaraze i 41 smrtni slučaj, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Trump je također naredio kupnju nafte za strateške rezerve te rekao da će odustati od kamata na savezne studentske zajmove.