fbpx

U Europu dolazi prvo kvantno računalo

Najveća organizacija za primijenjeno istraživanje, njemački institut Fraunhofer, u suradnji s IBM-om započet će istraživanje na kvantnim računalima, zbog čega će prvo računalo takve vrste doći iz SAD-a u Europu, piše Der Spiegel.

IBM-ovo kvantno računalo serije ”Q System One” tako će stići u prostore instituta Fraunhofer u Ehningu u blizini Stuttgarta. Riječ je o računalu koje bi moglo označiti prekretnicu u tehnološkom razvoju.

Dok se današnja računala koriste bitovima, tj. nulama ili jedinicama, kvantna računala za rad koriste kvantne bitove, tzv. kubitove, što znači da se nule i jedinice mogu koristiti istovremeno. Iz tog razloga ova računala mogu dostići puno veće brzine od onih koje imamo danas.

Sustav bi trebao biti u pogonu od 2021. godine. Znanstvenici se nadaju da će kvantna računala posebice pomoći u istraživanjima novih lijekova, razvoju umjetne inteligencije i optimizaciji lanca opskrbe u logistici.

IBM je svoje prvo komercijalno kvantno računalo predstavio u siječnju 2019. godine. Ipak, zasad se je samo riječ o istraživačkom projektu jer je komercijalna upotreba ovih računala još uvijek gotovo nemoguća.